Foto: Grafik: SVT Design

Partiledaren väljarna helst vill dricka öl med

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning avslöjar vilka känslor svenskarna har för partiledarna. Det visar sig att miljöpartisten Gustav Fridolin är den som flest vill ta en öl med.

I en undersökning från TT Nyhetsbyrån och Novus, som presenterades i går får svenskarna svarar på vilka känslor de får för våra partiledare.

Det visar sig folk uppfattar Stefan Löfven som folklig, erfaren och ärlig medan Jimmie Åkesson får omdömen som kylig, dryg och intelligent.

Medier

– Såklart har medierna en stor del i att forma bilden av politikerna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Medierna skapar bilden

Han är också orolig för att medierna underskattar sin roll.

– Väldigt få människor träffar partiledare personligen idag, det är genom tidningar, radio och tv vi får bilden av partiledarna.

Både Gustav Fridolin och Annie Lööf kopplas främst ihop med entusiasm. Göran Hägglund uppfatts som trevlig och Jonas Sjöstedt har medkänsla enligt svenskarna.

Få vill öla med statsminstern

Jan Björklund får omdömen om att vara entusiastisk och trevlig, men också dryg och statsminister Fredrik Reinfeldt utstrålar erfarenhet och kyla, enligt väljarkåren.

Kanske är det därför förvånande få vill ta en öl med Sveriges mäktigaste man. Bara 12 procent av väljarna kan tänka sig en stor stark ihop med statsministern.

Fridolin – populär ölkompis

När Novus frågar om öldrickande ihop med politikerna är det Gustav Fridolin som vinner. Nästan var fjärde väljare säger ”ja” till en öl med honom, långt fler än de som röstar på Miljöpartiet.

Göran Hägglund verkar också mer populär än sitt parti Kristdemokraterna.

Nästan var femte svensk säger att de vill ta en öl eller en kaffe med partiledaren.

I undersökningen får deltagarna också frågan om de vill ha partiledarna som chef på sitt jobb. Fredrik Reinfeldt, som fått förtroende att chefa över Sverige har inte samma status när det gäller svenskarnas egna arbetsplatser. Där vill bara drygt var tionde ha honom som chef.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet