Foto: Scanpix

Risk för ökad rökutveckling över Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 21 på söndagskvällen påbörjades släckningsarbetet av den brand som i helgen spridit rök över Halmstad med omnejd.

Boende både i centrala Halmstad och omkringliggande orter har under helgen varnats för att inandas den farliga brandröken.

Branden rasar fortfarande i industribyggnaden i Oceanhamnen, men släckningsarbetet påbörjades under söndagskvällen. I och med det varnas allmänheten för en ökad rökutveckling och uppmanas gå inomhus, stänga dörrar och ventilation samt fortsätta lyssna på P4 Halland för information.

Hamnbrand i Halmstad

Under söndagseftermiddagen vände vinden och brandröken,  som tidigare blåste ut över havet, drev in mot Halmstad. Varningarna har under dagen även utvidgats till att gälla Laholm och Båstad.

-Håll dig undan från brandröken. Det är ingen risk för liv men man kan få besvär, säger Maria Wikland, informatör vid Halmstad kommun om larmet.

Röken innehåller nitrösa gaser. Farliga halter har uppmätts intill brandhärden, men inte på några andra ställen.

–Om man känner att det luktar rök i luften bör man iaktta försiktighet, säger säger Michael Svensson, informatör på Halmstad kommun.

I byggnaden där branden startade fanns stora mängder kemikalier och explosiva material men risken för stora explosioner anses vara över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnbrand i Halmstad

Mer i ämnet