Explosion hotade Halmstad i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Jättebranden i hamnen i Halmstad var under måndageftermiddagen under kontroll efter en helg med mycket uppståndelse. Explosionsrisken och risken för giftiga gaser var överhängande och för halmstadsborna blev det att tillbringa helgen inomhus.

Under måndagen var området i hamnen fortfarande avspärrat, och trots att branden pågått sedan i fredags var den först tre dagar senare helt under kontroll. Eldsvådan bröt ut i företaget Hansson och Möhrings enorma lager, fyllt med konstgödning och salter. Ämnen som vi hört talas om som råvaror till moderna terroristers bomder.

”Samma ämnen som i Breivikhändelsen”

Hamnbrand i Halmstad

– De här ämnena har man sett i Breivikhändelsen i Oslo och i Oklahoma City där man använt gödningsmedel för att skapa bomber, säger Bo Edström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Tina Nordlund ledde arbetet på plats.  Hon och hennes folk var på väg in i området för att försöka släcka när de fick information om vad det var som brann. Då valde de att dra sig tillbaka.

”Det var faktiskt en explosion”

– Vi retirerade tre gånger för att vi inte skulle vara så nära, och inte långt efteråt var det faktiskt en explosion där.

Efter moget övervägande gav man sig på de brinnande kemikalierna med vanligt vatten. Fel släckningsmedel kunde lett till en katastrof.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnbrand i Halmstad

Mer i ämnet