Foto: TT

SMHI varnar för snö och blåst

Uppdaterad
Publicerad

Helgens snöfall dröjer kvar och mer snö är att vänta de närmaste dagarna. SMHI har utfärdat en klass 1 varning i stora delar av landet. – Det blir rikliga snömängder och blåst, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Men läget har lugnat sig, berättar SVT Nyheters meteorolog Åsa Rasmussen, och risken att det utfärdas en klass två varning under kvällen är ganska låg.

Det finns dock fortfarande anledning att vara försiktig, framför allt när man ger sig ut i trafiken. Under måndagen har det rapporterats om en mängd väderrelaterade trafikolyckor, och längs Norrlandskusten, Upplandskusten samt sydväst om Vänern råder en klass 1-varning just nu. Även Öland och Gotland har klass 1-varningar.

LÄS MER: Trafikkaos och olyckor i snöovädret

Plusgrader i veckan

Just nu är det minusgrader i hela landet och det hänger kvar ett par dagar. Men i mitten av veckan har väderläget stabiliserats och då mattas det rikliga snöandet av.

– Det kan bli några plusgrader i söder framåt onsdagen. Det kommer också torrare luft från Finland över norra Norrland som gör att snön mattas av, säger Nils Holmqvist.

Mer väder hittar du på svt.se/vader.

Fakta

Klass 1-varning: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2-varning: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.