Köer på E4 vid Knivsta nära Uppsala. Foto: Anders Naeselius/SVT

Trafikkaos och olyckor i snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Med snön kommer halkan, och med den avåkningar i trafiken. Under måndagen har flera olyckor ägt rum på vägarna runt om i landet.

Utanför Nyköping tvingades man under eftermiddagen stänga av E4 i södergående riktning.

Snö, minusgrader och halka har ställt till det i trafiken på flera håll i landet under måndagen, med flera trafikolyckor som följd.

– Det är viktigt att man håller avstånden och sänker farten, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Stänger E4 utanför Nyköping

Utanför Nyköping körde fyra lastbilar av vägen i det hala väglaget. Bärgningsarbetet gjorde att man under eftermiddagen tvingades stänga av E4 i södergående riktning.

På E4 vid Skellefteå blockerade stillastående lastbilar vägen på två olika ställen.

Fick rutan krossad av isblock

En bilist på E4 utanför Värnamo fick framrutan krossad av ett isblock som föll från en lastbil.

– Rutan krossades och bilisten kunde inte köra vidare utan fick beställa bärgare, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till SVT Jönköping.

En liknande olycka inträffade i Värmland under söndagen.

Många avåkningar i trafiken

Vinterväglaget har också lett till att både lastbilar och personbilar har kört av vägen.

– Som bilist har man ett jätteansvar när det gäller att ta hänsyn till det rådande väglaget. Det är viktigt att man håller avstånden och sänker farten, säger Denny Josefsson.

I Trollhättan och Vänersborg har all stadstrafik fått ställas in under måndagsförmiddagen.

– Det har varit inställt överallt, vi har haft problem med snöröjning och bilar som hamnat på tvärsen, säger Martina Andersson, störningsinformatör vid Västtrafik till SVT Väst.

Dessutom körde två bärgare på väg ut till avåkningar i området själva i diket.

På E4, vid södra infarten till Uppsala, var det under förmiddagen långa köer efter att flera halkolyckor inträffat.

”Låt bilen stå”

I Umeå fick en kvinna inte stopp på sin bil i halkan och körde rakt igenom en rondell.

– Är det så att man inte behöver vara ute och köra så är det bättre att låta bilen stå hemma, säger räddningsledare Yngve Isacson i Umeå till SVT Västerbotten.

På E18 var det blixthalka under morgonen, vilket orsakade att en lastbil välte i höjd med Köping. Lastbilen blockerade vägen och skapade köer på E18. En personbil gled också av vägen vid Hallstahammar.

Bussar fastnade i Sundsvall

Vid tiotiden på förmiddagen inträffade en singelolycka på E22 nära Söderåkra, söder om Kalmar. Vägen var avstängd under cirka en timme vilket orsakade långa köer.

Morgontrafiken i Sundsvall var också kaosartad, där flera bussar fastnade i centrala Sundsvall och fyra bilar kolliderade. En singelolycka på E4 strax norr om Sundsvall inträffade vid 10-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.