Foto: SVT

Efter Macchiariniskandalen: ”Det är en skadlig kultur”

Uppdaterad
Publicerad

SVT-journalisten Bosse Lindquist som granskat Macchiarini-affären anser att utredningen skulle ha tydligare kritiserat hur svårt det var för de interna visselblåsarna att bli hörda av sjukhusledningen.

– De som påvisade missförhållandena tidigt hotades med att få sparken eller polisanmälas.

Bosse Lindquist, som gjorde de tre Dokument inifrån-programmen Experimenten om Macchiarinis kritiserade operationer, följde båda presskonferenserna om Karolinska universitetssjukhuset idag.

Han är nöjd med den hårda kritiken som utredningen riktar mot Karolinska sjukhuset.

Macchiarini-skandalen

– Min första reaktion är att det verkligen är jättebra att utredningen går så långt i sin kritik. Man befäster att de här patienterna faktiskt inte hade varit döende innan operationerna, och att operationerna hade utförts utan tillstånd.

”En skadlig kultur”

Dessutom är han nöjd med hur Karolinska sjukhuset nu tar på sig ansvar för det inträffade.

– Det är bra att KS för första gången erkänner att man faktiskt har brutit mot lagar och regler. Tidigare har sjukhusledningen försökt bortförklara det som skett med att man försökte rädda liv, säger Bosse Lindquist till SVT Nyheter.

Men helt nöjd är Lindquist inte. Han anser att utredningen inte tillräckligt kritiserar hur svårt det varit för personalen att larma om Macchiarinis oegentligheter.

– Det var flera anställda som påvisade missförhållandena tidigt men inte nådde fram. I stället utsattes de för hot om att få sparken och polisanmälas. Det är en skadlig kultur och det borde utredningen sagt något skarpare om, säger han.

Dessutom är han osäker på om de åtgärder Karolinska sjukhuset presenterar för att komma till rätta med problemen verkligen kommer att genomföras till fullo.  

– När det handlar om så här djupgående fel och högt uppsatta personer är det vanliga att det är mycket svårt att göra verkliga förändringar, men det är klart att man ska ge dem chans att bevisa att de klarar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet