Symptomen hos barn är bland annat kräkningar. Foto: TT

Visste du det här om vinterkräksjuka?

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjuka är en av de vanligaste magsjukdomarna i Sverige – men hur mycket vet du egentligen om den? Här får du några fakta du kan briljera med bland kollegorna.

  • Oftast blir vi sjuka mellan november och april, med en topp i januari och mars. Det är därför den kallas för vinterkräksjuka.  
  • Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus, ett väldigt smittsamt virus.  
  • Viruset kan bland annat spridas via djupfrysta bär som sköljts i förorenat vatten och som sedan inte kokats.  
  • De vanligaste symptomen för vuxna är diarré, medan barn oftast drabbas av kräkningar.  
  • Handsprit hjälper inte mot calicivirus. För att undvika vinterkräksjuka bör du därför tvätta händerna med tvål och vatten.  
  • Första gången vinterkräksjuka upptäcktes var i USA på 60-talet.  
  • Folkhälsomyndigheten började övervaka vinterkräksjuka i Sverige 2003.  
  • En del blir aldrig vinterkräksjuka. Det beror på att vissa föds med en gen som ger större motståndskraft.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.

Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.