Ljudfilen är ur SR Ekot. Mer om fallet kommer i SR-programmet Konflikt i P1 på lördag. Foto: SVT Design

Vittnen söks efter dödsutvisning

Uppdaterad
Publicerad

Den irakiske man som dog på Arlanda när han skulle utvisas från Sverige var livrädd för att återvända till Irak. Det berättade han själv i en intervju i radioprogrammet Konflikt innan utvisningen. Nu söker chefsåklagaren efter vittnen till händelsen.

Den nu avlidne mannen arbetade på salongen ”Hollywood klipp” i Vårberg som frisör. Sindi Schwan var vän med den irakiske mannen, sedan fem år tillbaka.

– Jag brukar klippa mitt hår hos honom. Han var en jättebra kille. Jag brukade komma hit och sitta och han bjöd på te och godis. Han jobbade och betalade sin skatt. Sedan första dagen han kom hit har han jobbat, säger Sindi Schwan.

Dog under utvisning

Den irakiske frisörens liv tog slut efter ett våldsamt tumult i flygplanet under utvisningen. Personalen från Kriminalvården och Polisen som höll fast honom är nu under utredning. Brottsmisstanken är vållande till annans död, alternativt tjänstefel.

– Han var mycket rädd, för han jobbade med amerikanska soldater, som tolk. Och några av hans kamrater som åkte tillbaka blev dödade, berättar Sindi Schwan.

”Jag ska aldrig återvända”

Att han arbetat med amerikanska soldater i sitt hemland Irak berättade han om själv, flera veckor innan utvisningen, när han intervjuades av Sveriges Radios reporter Jesper Lindau på Migrationsverkets förvar i Märsta.

– Aldrig, jag ska aldrig återvända till Irak. Det har jag sagt till Migrationsverket och polisen flera gånger. När de sa att jag skulle återvända, då sa jag till dem att ni beslutar att jag ska dö om ni skickar mig tillbaka till Irak.

Utreds av åklagare

Nu utreds fallet av Särskilda åklagarkammaren, eftersom en polis är bland de som höll fast mannen.

– Vi har hört en del vittnen och väntar nu på obduktionsresultatet. Det är en avgörande del för att få reda på vad som hände i planet, vad det är som har hänt, säger chefsåklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren till SVT.

”Vi söker vittnet”

Misstanken är vållande till annans död, alternativt tjänstefel.

– Vi söker vittnen, passagerare som har varit på planet och vi håller på att nå dem, säger chefsåklagare Lena Kastlund.

– Det här kan ta tid. Först ska vi få in obduktionsresultatet, vilket kan ta någon månad. Därefter kan det bli fråga om en rekonstruktion och vidare förhör. Det är viktigt att gå till botten med detta och utreda det noggrant.

Även Kriminalvården har startat en egen intern utredning.

Mer om fallet kommer i SR-programmet Konflikt i P1 på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.