Foto: TT

Volkswagen stoppar leverans av transportbil

Uppdaterad
Publicerad

Volkswagen i Sverige stoppar leveransen av transportbilen Caddy, en av de bilar som utrustats med de så kallade Euro 5 motorer som står i centrum för skandalen kring bolagets dieselbilar.

Omrking 1.000 bilar berörs av beslutet. Det handlar om den dieseldrivna versionen av transportbilen Caddy, utrustad med Euro 5 motorn och registrerade som lätta lastbilar.

Nya personbilar som säljs i Sverige i dag måste uppfylla utsläppskraven Euro 6, men för transportbilar gäller fortfarande de gamla Euro 5 reglerna. Euro 6 införs först nästa år.

Omkring 1.000 beställda bilar väntar på att levereras till kunderna. Omkring hälften har importerats till Sverige, resten finns på fabrik i Polen.

– Det handlar om en paus i leveranserna, säger Marcus Thomasfolk, presschef på Volkswagen till SVT Nyheter.

Oklart för kunderna

Volkswagen dominerar marknaden för lätta lastbilar i Sverige och Caddy är vanlig bland hantverkare och mindre företag. Hur de berörda kunderna kommer att påverkas eller kompenseras är i nuläget oklart.

– Återförsäljarna kommer att ha tät kontakt med kunderna, säger Marcus Thomasfolk. 

Eftersom de berörda bilarna ändå skulle uppdateras, väljer bolaget att införa leveransstopp.

– Bilarna är föremål för uppdatering, så vi vill ändå ta detta beslutet. Det är en viktig fråga och vi vill agera rätt, säger Marcus Thomasfolk.

Avgasskandalen gör att Volkswagen och dess dotterbolag tvingas återkalla miljontals bilar världen över. I Sverige berörs 224.746 bilar. 32.560 av dem är transportbilar.

I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att Volkswagen stoppar försäljningen av modellen, vilket alltså inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.