• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Wallström: Min tweet om Turkiet var bra

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritik från flera företrädare från den turkiska regeringen säger utrikesminister Margot Wallström (S) att hon tycker att hennes tweet om förslag till ändring av den turkiska sexlagen var bra. – Jag är inte felinformerad, säger hon till SVT .

Turkiet kallade upp en svensk diplomat för en protest. Sedan sa Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att Margot Wallströms tweet var ”en skandal”, ”baserat på falska nyheter eller spekulationer”.

”Har varit bra”

Till SVT Nyheter säger Margot Wallström (S) att hon står fast vid sitt inlägg på Twitter.

– Runt om i världen behöver barn mer lagligt skydd, mer hjälp och stöd. Det är det som vi i regeringen i första hand är ute efter och det var motivet bakom den här tweeten, säger hon.

– Det var väldigt oroande när vi såg att författningsdomstolen i Turkiet fattat ett beslut som vi menade faktiskt skulle försämra skyddet för barns rättigheter i Turkiet.

– Jag välkomnar att det blivit en debatt och diskussion i Turkiet, som gör att de nu också tittar på vilken lagstiftningsprocedur de ska etablera för att förhoppningsvis inte försämra skyddet för barn. Nu diskuteras det för fullt av många organisationer, också i Turkiet, hur man ska åstadkomma det, så jag tycker att det här har varit bra.

Menar att det är en stelbent lag

Alla sexuella handlingar med en person under 15 år är olagliga och klassas som sexuella övergrepp i Turkiet. Författningsdomstolen menar dock att lagen är för stelbent och oproportionerlig. Man vill ta bort paragrafen som innebär att alla sexuella handlingar med någon under 15 år klassas som sexuella övergrepp.

Personer mellan 12 år och 15 år kan uttrycka sitt samtycke och kan då anses vara sexuellt myndiga, men det finns det inte utrymme för i lagen, menar författningsdomstolen. Straffet blir för hårt när en tonåring haft sex med en äldre person, menar man.

Men i ett uttalande understryker man att det absolut inte innebär att sexuella handlingar med någon under 15 år avkriminaliseras.

”Tillåta sex med barn”

Detta har Wallström missförstått, när hon skrev på Twitter att ”turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 måste återkallas” menar turkiska företrädare.

– Nej, jag tror att det är väldigt tydligt vad författningsdomstolens dom innebär. Men nu måste de etablera en lagstiftningsprocedur, och det är bra att de diskuterar och klargör hur de har tänkt sig, säger Wallström.

Men menar du att det skulle vara tillåtet nu i Turkiet enligt den här nya beslutet att ha sex med barn mellan 12 och 15 år?

– Det har jag aldrig påstått. Jag har aldrig sagt det. Jag har sagt att författningsdomstolens dom skulle innebära ett försämrat skydd för barn i Turkiet. Nu är ju deras lagstiftning ett skydd för barn under 15 år.

”Jag är inte felinformerad”

Wallström skriver ordagrant i sin tweet:

”Turkiska beslutet att tillåta sex med barn under 15 år måste återkallas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld, sexövergrepp.”

Vad säger du till de som anser att du är felinformerad?

– Jag är inte felinformerad. Jag har helt riktigt kommenterat, och jag är ju inte ensam om det, faran med att inte etablera en lagstiftningsprocedur som ändrar på domen i författningsdomstolen. Då träder den i kraft i januari nästa år.

”Bra kontakt med Turkiet”

Margot Wallström säger att hon är övertygad om att det finns många i Turkiet som vill förstärka skyddet för barn i landet. Hon säger också att Sverige även fortsatt har en bra relation med Turkiet. Wallström säger att hon haft Turkiets ambassadör i Sverige på besök och pratat om vad hennes uttalande står för.

– Vi har sedan många, många år en bra kontakt med Turkiet och det här ändrar inte vår politiska hållning. Vi ger inte upp om Turkiet utan tänker fortsätta ha en aktiv utrikespolitik, bilateralt och genom EU, gentemot Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.