Foto: TT

Wolf: ”Jag är visselblåsaren”

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks förre vd avfärdar anklagelserna mot honom i en intervju med Dagens Industri. Och menar att det i själva verket är han som är visselblåsaren som låg till grund att det nu finns en polisanmälan. Han ska själv ha pekat ut brister i rutiner.

Swedbanks förre vd Michael Wolf är oförstående mot den anmälan som riktats mot honom.

– Om detta är anmälan det handlar om, så är det jag som är whistleblowern, säger han till Dagens Industri.

Swedbank sparkar sin vd

Under fredagen så träffade Dagens Industri Michael Wolf. För tidningen så beskriver han hur Swedbanks rutiner för koncernledningens transaktioner ändrades i somras.

Michael Wolf uppger att hans pensionsdepå har hanterats av tjänsten private banking i Swedbank, som också tidigare haft ansvar för att alla affärer följt reglerna.

Men efter att rutinerna hade förändrats framgick det i en intern granskning att Wolf och ytterligare några personer i ledningen inte hade rapporterats på ett korrekt sätt i förhållande till de nya reglerna – vilket han säger sig själv ha rapporterat till styrelseordföranden Anders Sundström.

– Det har i efterhand visat sig att jag har godkänt affärer för min räkning i bolag som har funnits på bankens stopplistor. Jag har inte kunskap om vilka företag som finns med på listorna och ska inte heller ha det. Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern, säger Michael Wolf.

Själv påpekat brister

Michael Wolf ska själv påpekat brister i rutinerna för två chefer på banken men att båda bedömt att det inte varit frågan om något marknadsmissbruk. Exakt vilka affärer det ska handla om vill han dock inte avslöja. Och han är stolt över de år han haft på banken.

– Jag har haft sju fantastiska år på banken och är otroligt stolt.

I ett skriftligt uttalande tidigare under fredagen sa Michael Wolf att han är offer för en smutskastningskampanj. Enligt Swedbank har banken identifierat transaktioner som kan antas utgöra ett brott och det är Michael Wolf som utfört transaktionerna. Därför anmälde Swebank honom till Finansinspektionen som i sin tur anmält till Ekobrottsmyndigheten där en förundersökning inletts.

– Det är viktigt att värna min heder, säger Michael Wolf till Dagens Industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet