Ygeman: ”Polisen har inte levererat”

Uppdaterad
Publicerad

Nu stämmer den ytterst ansvarige ministern in i kritiken mot polisen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att myndigheten inte levererat tillräckligt och att mer måste göras. 

Färre uppklarade brott, öppen kritik mot ledningen och utbrett missnöje bland de anställda. Den senaste tiden har det stormat rejält mot polisen och rikspolischefen Dan Eliasson.  

I januari i fjol slogs landets 23 polismyndigheter samman och målet var att detta skulle effektivisera arbetat och få polisen närmare medborgarna. I en intervju med Gomorron Sverige säger nu Anders Ygeman (S) att den nya organisationen hittills inte lyckats leva upp till målen.  

Krisen inom polisen

– Hittills har den inte levererat tillräckligt, säger Ygeman.  

Enligt honom har fjolårets flyktingström tillsammans med höjda terrorhotet påfrestat poliskåren eftersom de sammanföll med den största omorganisationen inom polisen sedan 1960–talet.  

– Bakgrunden till att en enig riksdag beslutade om polisomorganisationen var de fallande utredningsresultaten. Det var tio år av fallande resultat trots att den förra regeringen sköt till miljardbelopp till polisen, säger Ygeman. 

Fler poliser lämnar yrket

Trots att ett av målen med omorganisationen alltså var att fler brott skulle klaras upp så har det inte skett. Siffror som Dagens Nyheter tagit fram visar att polisen löser allt färre brott och att uppklarningsprocenten inte varit så låg på 16 år. 

Under sommaren har flera poliser valt att säga upp sig eftersom de inte ser någon framtid inom polisyrket på grund av löneutvecklingen och problem med den nya organisationen.  

Antalet poliser yngre än 40 år som slutat har mellan 2011 och 2014 legat på omkring 70 till 90 avgångar om året, men 2015 ökade det till 121.  

Till och med juli i år hade 95 poliser yngre än 40 år lämnat yrket. Samma period föregående år var det 34 unga poliser som slutade, visar polisens siffror som SVT Nyheter kunde presentera i somras.  

En av dem som valt att säga upp sig är Therese Löthman, som efter sju år hade en lön på 25.000 kronor.

– Kombinationen av att det är extremt låga löner och väldigt mycket strul på arbetsplatsen – där man inte kan se ljuset i tunneln. Det gör att jag lämnar, sade hon till SVT Nyheter i juli. 

Ministern tvivlar

Anders Ygeman säger att situationen bidrar till att allmänhetens förtroende för polisen minskar och att det är bakgrunden till beslutet att öka den polisiära närvaron i socialt utsatta områden, som Botkyrka, Rinkeby, Södertälje och i utsatta områden i Göteborg och Malmö.  

Känner du tvivel inför den nya polisorganisationen?

– Ja det gör jag faktiskt. Hittills har den inte levererat det en enig riksdag begärde, nämligen fler poliser närmare medborgarna. Klarar inte organisationen att leverera det måste man justera den.  

Ygeman menar dock att trots bristerna i den nya organisationen så är det inte aktuellt att återgå till det gamla systemet med en länsindelad polis.  

Men det du säger nu är en uppmaning till rikspolischefen att får skärpa till organisationen? 

– Rikspolischefen har ju inte själv ritat upp den här organisationen. Det var en genomförandekommitté som alliansregeringen tillsatte. Polisledningen, regeringen, oppositionen och facket måste vara lyhörda och skruva i den omorganisation som vi alla varit ens om ska göras.

Det måste alltså bli bättre än i dag?

– Svar ja, säger Ygeman.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet