Foto: TT

Jämnt mellan politiska blocken

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen får 41,9 procent mot 42,1 för S, V och MP, i en ny mätning från Ipsos/DN. Socialdemokraterna får den lägsta siffran som ett parti haft i regeringsställning på 17 år.

Det är nästan dött lopp mellan de två politiska blocken i Ipsos nya opinionsmätning för Dagens Nyheter.

– De rödgröna partierna har i princip haft ett övertag i opinionen sedan Stefan Löfven tillträdde som S-ledare. Och det öevrtaget har man nu tappat. Det är en ny situation, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

S backar till 28,5 procent, den lägsta siffran i regeringsställning på 17 år. M ökar till 26,5 procent. KD har backat till 2,8 procent medan SD och Fi ligger i stor sett stilla.

Den nuvarande regeringen är extra beroende av goda opinionssiffor, skriver Dagens Nyheter.

– Regeringens svaga förankring i riksdagen innebär att stödet i opinionen spelar större roll. Det blir svårare att forma agendan med motvind i opinionen. Regeringens opinionsstöd kan också påverka hur oppositionspartierna agerar i riksdagen, säger David Ahlin till DN

Alla förändringarna sedan förra mätningen ligger inom den statistiska felmarginalen.

Resultatet i mätningen

  • Parti: Resultat; förändring

S: 28,5, – 2,2

V: 6,2, 0,0

MP: 7,4, -0,5

C: 6,2, +0,4

FP: 6,4, +0,9

M: 26,5, +2,4

KD: 2,8, -1,1

SD: 12,5, 0,0

Fi: 2,4, -0,1

*Samtliga förändringar ligger inom felmarginalen.

  • Blocken

S+V+MP: 42,1 (-2,6)

C+KD+FP+M: 41,9 (+2,6)

Mätningen genomfördes via telefonintervjuer 13-24 november, då 1.587 personer fick frågan: ”Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?”

Källa: Ipsos/Dagens Nyheter (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.