Jämtin: Vi är arbetarpartiet med svar på frågorna

Uppdaterad
Publicerad

Partisekreterarna för S och M debatterade i Agenda.

– Vi är ett arbetarparti och vi är partiet som har svar på frågorna om var de nya jobben kommer och vad som krävs för att människor ska kunna ta de jobben.

Det sade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i Agenda på söndagskvällen med anledning av att hennes parti kommit i fatt moderaterna i opinionen bland dem som har jobb. Det visar den senaste väljarundersökningen från SCB.

Agenda

Tidigare har Moderaterna varit störst bland dem med jobb men nu har kurvorna gått ihop.

Men Kent Persson, partisekreterare (M), höll inte med.

– Det är vi som är det lägger grunden för att företag ska kunna växa men också för att det ska bli mer lönsamt att arbeta, sade han.

– Vi har tappat lite på slutet men ser man på hela kurvan är det vi som har störst förtroende, sade Kent Persson.

Kent Persson och Carin Jämtin var överens om att deras respektive parti inte bara var till för dem som har jobb. Både S och M vill vara ”ett parti för alla”.

Höginkomsttagare

Den senaste SCB-undersökningen visar också att Socialdemokraterna vunnit sympatisörer bland dem med allra störst inkomst. I nästan motsvarande utsträckning har Moderaterna tappat sympatier i den här gruppen som ansetts utgöra partiets kärnväljare.

Frågan är om det är ett tecken på att Moderaternas och Alliansens regeringsduglighet nu ifrågasätts.

– Det är viktigt att komma ihåg att den här typen av undersökningar möjligen visar en ögonblicksbild av opinionen men val avgörs i valrörelsen, sade Kent Persson.

– Regeringsdugligheten kommer att visa sig i valrörelsen. Det är då väljarna gör det övervägda valet, sade han.

Se första delen av debatten genom att klicka på bilden ovan!

”Kvinnor mitt i livet”

En annan anmärkningsvärd siffra i SCB-undersökningen är att skillnaden i partisympatier mellan kvinnor och män ökar. Moderaterna har svårt att locka särkilt unga kvinnor.

– Vi har ganska lågt stöd bland unga kvinnor och det tar vi på allvar, sade Kent Persson.

–  Men tittar vi på gruppen 35 till 55 år, kvinnor mitt i livet, så har vi fortfarande en stark ställning, 30 procent, sade han men medgav samtidigt att M tappat något även i den gruppen väljare.

Tillväxt och manliga väljare

De senaste två åren har Socialdemokraterna tappat stöd bland manliga väljare.

– Det har varit lite olika genom tiderna om vi haft högre stöd bland män eller kvinnor. Just nu har vi högre stöd bland män än bland kvinnor. Det tror jag beror på att vi har fokuserat på jobben, sade Carin Jämtin.

– Nu måste vi fokusera på det klassiskt socialdemokratiska. En bra välfärd ger en bättre tillväxt. En bra tillväxt ger en bättre välfärd, sade hon.

Alliansens siffror, S och samarbetet

SCB-undersökningen visade också att Alliansen ligger under med tio procentenheter mot S+V+MP.

Hur alarmerande är det för Moderaterna och Alliansen? Och får vi veta vem Socialdemokraterna vill samarbeta med efter valet?

Se andra delen av debatten här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet