Bland de med hög inkomst har moderaterna stort stöd – men nu sviker väljarna bland de mest välbeställda. Foto: Scanpix

Moderata kärnväljare överger partiet

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har börjat tappa en stor del av sitt starka stöd bland dom som har allra högst inkomst i landet. Detta är en slutsats som man kan dra av en ny tjänst som SVT erbjuder på sin hemsida – under namnet SVT pejl.

Att väljarna rör sig över tiden är väl känt, och att de tenderar att röra sig allt snabbare också. Nu har SVT med hjälp av SCB:s partisympatiundersökningar tagit fram ett instrument för att få lite bättre grepp om väljarnas beteende.

”Vi brukar normalt sett redovisa partisympatiundersökningarna en åt gången, vid ett tillfälle. Men nu har vi tittat på hur det ser ut ända tillbaka till 2006. Vi kan på detta sätt se trender över en lång tid”, säger Helena Bengtsson, som är databasredaktör på SVT Pejl och som är ansvarig för den här tjänsten.

Höginkomsttagarna överger

Utöver tidsstudien, att vi kan se trender bättre än tidigare, så har vi också delat in väljarna i olika grupper, till exempel beroende på kön, på var man bor och beroende på vad man tjänar och vad man har för utbildning. Och detta kan bli riktigt spännande. Ett exempel är att vi ser hur stödet för moderaterna har fallit kraftigt bland dom som har riktigt höga inkomster, alltså bland den femtedel av väljarna som tjänar allra mest.

”Man kan se en väldigt tydlig trend, att det håller på att gå neråt för moderaterna i den här väljargruppen. Samtidigt kan vi se en motsvarande trend för socialdemokraterna i den här väljargruppen, att det faktiskt går uppåt lite grand. Och det är ju intressant att se den här omsvängningen”, säger Helena Bengtsson.

S hämtar in

På två år har moderaterna tappat runt 10 procentenheter bland sina starkaste sympatisörer, från omkring 55 procent ner till omkring 45 procent. Samtidigt har socialdemokraterna hämtat in rejält i just denna väljargrupp, från en sjättedel för bara ett och ett halvt år sedan så har socialdemokraterna nu nästan en fjärdedel av sympatisörerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.