Janukovytj: ”Laglöshet, terror och total kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Det är demonstranternas fel att det blev blodbad och det är EU:s och oppositionens fel att krisen eskalerade. Det sa Ukrainas före detta president, Viktor Janukovytj på en presskonferens i dag.

– Jag är Ukrainas legitima president och jag kommer återvända till Ukraina så snart som min säkerhet är garanterad, sa Viktor Janukovytj.

Det var inte en särskilt ångerfull expresident som framträdde för pressen i Rostov i Ryssland idag. Han beskyllde EU, oppositionen och demonstranterna för att ha orsakat krisen. Det här var hans första större offentliga framträdande sedan han flydde från Kiev i fredags.

Krimkonflikten

– Jag blev inte avsatt, jag tvingades fly på grund av hotet mot mitt eget liv och mot mina anhöriga.

Han sa också att han attackerades och besköts under hans flyktväg mot Charkov.

”EU:s fel”

Janokovytj anser att EU har stor del i att krisen i Ukraina eskalerade. Han sa på presskonferensen att han hoppades på väst men att EU inte levde upp till förväntningarna. Framförallt anser han att det är EU:s fel att överenskommelsen som undertecknades i fredags inte höll. Överenskommelsen skrevs under av honom själv, tre då oppositionsledare och utrikesministrar från Tyskland, Frankrike och Polen.

– Överenskommelsen var menat att lösa krisen i Ukraina, men istället utmynnade den i laglöshet, terror och total kaos.

– I dag är det svårt att hitta ord för hur makten formas, sa han och anklagade den nuvarande regeringen för att propagera för våld.

Hela det ukrainska folket har blivit lurat, hävdade han vidare. Janukovytj uppmanade också bägge sidor i Ukraina att göra sig av med den nya ledningen innan det är för sent.

Nekar till order om skottlossning

Han nekar också till anklagelser om att han är ansvarig för massmord.

Jag gav inte order till polisen om att skjuta demonstranter, som har hävdats, polisen hade inte ens vapen till en början. Det var demonstranterna som sköt mot polisen som därefter var tvungna att försvara sig, sa Viktor Janukovytj.

Viktor Janokovytj anser sig också ha lösningen på Ukrainas situation. Det är enligt honom överenskommelsen, mellan regeringen och oppositionen, som är nyckeln.

– Alla sidor måste hålla sin del av överenskommelsen, som det är nu har den brutits på flera sätt.

Janukovytj säger sig skämmas inför folket och inför veteranerna för att han inte räckte till för att lugna ned situationen i landet. Han bad också om ursäkt till Berkutpolisen som han menar riskerade sina liv för att försöka bringa ordning.

Har inte bett Ryssland om militär hjälp

Viktor Janukovytj kommer inte delta i presidentvalet som är utlyst till i maj. Anledningen är att han inte tycker att själva valet är legitimt.

Under den senaste tiden har starka röster hörts från rysktalande på Krim som vill frigöra sig från Ukraina. Det är inte något som stödjs av Janukovytj.

– Jag tycker att all militärisk upptrappning är oacceptabel och jag menar att Ukraina nu måste vara enat, säger Janukovytj.

Han säger vidare att han inte kommer att begära något militärt stöd från Ryssland. Dock tycker han att Ryssland bör agera. Vad det agerandet skulle bestå i är oklart. Men han säger att han är förvånad över att inte Rysslands president Vladimir Putin har kommenterat Ukrainas kris under den senaste tiden.

Julia Tymosjenko, före detta oppositionsledare, släpptes i lördags efter att ha suttit fängslad under tre år. Janukovytj svarar undvikande på frågor om henne.

– Hon har fått en mycket bra och exklusiv behandling i fängelset och på sjukhuset där hon vårdats.  Jag vill henne inget illa, men hon är ansvarig för att Ukraina förlorade mycket pengar i ett avtal med Ryssland.  Vi måste nu analysera varför hon släpptes för att komma fram till om det var lagenligt, säger Janukovytj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet