Foto: TT

KD vill ha gemensam Alliansbudget

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger i dag att hon ska försöka åstadkomma en gemensam alliansbudget så snart som möjligt. Ett utspel som tog övriga borgerliga partiledare på sängen.

Den här hösten kommer Kristdemokraterna rösta på sin egen budget, men partiledaren Ebba Busch Thor säger i dag till SVT Nyheter att målet är att så snart som möjligt arbeta fram en gemensam Alliansbudget.

– Det ska vi försöka åstadkomma så snart som möjligt, säger Ebba Busch Thor (KD) till SVT Nyheter.

Inget konkret än

Än så länge finns inget konkret, och Busch Thor vill inte säga när en gemensam budget kan vara verklighet igen. Men troligen inte tidigare än nästa höst.

– Det är inte bara upp till KD, det är tre partier till som ska med på det här, säger Ebba Busch Thor (KD).

Regeringens budget kan falla

Efter att Decemberöverenskommelsen (DÖ) brutits, har Allianspartierna meddelat att de trots det bara kommer att rösta på sina egna budgetförslag den här hösten vilket innebär att regeringens budget kommer att gå igenom.

Skulle alliansen senare under mandatperioden gå ihop och göra en gemensam budget finns risken att det händer samma sak som under hösten 2014 – att regeringens budget faller eftersom Sverigedemokraterna lägger sin röst på alliansens gemensamma förslag.

Irriterad M-ledare

Moderatledaren Anna Kinberg Batra var märkbart irriterad över KD-ledarens utspel som gjordes mitt under den partiledardebatt som Busch Thor inte fick delta i då hon inte är riksdagsledamot.

– Det är inget gemensamt alliansbesked, sade Anna Kinberg Batra och tillade att sådant förhandlar man inte om via Twitter och massmedier. På frågan om när hon tror att Alliansen kan gå fram med en gemensam budget svarade hon:

– Senast 2018.

Folkpartiet: ”Oansvarigt”

Redan under partiledardebatten markerade Jan Björklund (FP) tydligt att han inte tänker medverka till att orsaka politiskt kaos och kallar Ebba Busch Thors utspel om en gemensam alliansbudget redan nästa år för oansvarigt.

– Om vi i dag säger att vi lägger fram en gemensam budget nästa höst, då dröjer det tio minuter innan Sverigedemokraterna säger att de röstar på den, utan att egentligen stödja den. Och då har vi en nyvalssituation, säger han till SVT Nyheter.

Inte heller Centerpartiet är beredda att i dag stödja ett arbete för en gemensam budget.

– Det viktiga nu är lugn, stabilitet och ordning, säger riksdagsledamoten Anders W. Johansson (C), som i dag ersatte mammalediga partiledaren Annie Lööf (C).

SD: Upp till bevis för Alliansen

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson meddelade under debatten att hans parti tänker rösta på moderaternas budgetförslag när det egna fallit. Åkesson ansatte också (FP), (C) och (KD) hårt genom att fråga samtliga om varför de hellre stödjer en rödgrön budget än att rösta på allianskollegan moderaternas förslag.

– Då är det upp till bevis för de andra Allianspartierna om man vill följa efter, sade Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.