Investeringsbluffen: Tomas förlorade 400 000 på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Pensionären Tomas vilseleddes av en annons i sociala medier.

Hösten 2015 såg Tomas en annons på Facebook från företaget Banc De Binary där en person förklarade att han lyckats vinna en del på binära optioner, ett slags vadslagning där man ska förutse en options värde vid en viss tidpunkt. Direkt under låg ett par kommentarer från andra som bekräftade att det fungerade bra. 

– Jag tänkte att jag måste testa, men det skulle jag aldrig ha gjort, säger Tomas till Plusredaktionen.

Investeringsbedrägerier

Tomas som bor i stad i Västsverige har jobbat som lärare men är nu pensionerad. Han har testat att handla lite med aktier på fritiden och satte in 2500 kronor på sitt nystartade Banc De Binary-konto. Efter bara någon dag ringde en så kallad mäklare från banken upp. Mäklaren pratade svenska och byggde snabbt upp en relation till Tomas som uppfattade mäklaren som en trygghet.  

– Han var trevlig och intresserad och lyssnade. Jag litade på honom och sa flera gånger att det är du som är experten och jag litar på att det blir riktigt.

LÄS MER: Strokedrabbade Bengt riskerar förlora alla sina besparingar

”Satsa mer pengar”

Mäklaren fick Tomas att investera allt mer, men samtidigt som summorna ökade så ökade också förlusterna. När Tomas ifrågasatte mäklarens kompetens fick han alltid samma råd. 

– Det var att jag skulle satsa mer pengar. Då skulle Banc De Binary lägga in en bonus med samma belopp och då kunde jag ju fortsätta och vinna. Men så blev det ju inte. 

Nu har Tomas förlorat sammanlagt 400 000 och han tror inte att han kommer få tillbaka sina sparpengar.  

– Det känns tungt. Det har påverkat mig. Jag har känt mig deppig.

Finansinspektionen varnar för företaget

Banc De Binary, men säte i Israel, marknadsför sig som ett av de största företagen i världen som säljer binära optioner men förlorade i mars i år sitt tillstånd att bedriva verksamhet och svenska Finansinspektionen har satt upp företaget på sin varningslista över företag som saknar giltiga tillstånd.

LÄS MER: Finansinspektionen varnar för 77 företag

LÄS OCKSÅ: Investeringsbedrägerierna ökar – få leder till åtal

Plusredaktionen har sökt Banc de Binary för en kommentar men inte fått något svar.

Fotnot: Tomas heter egentligen något annat.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Investeringsbedrägerier

Mer i ämnet