Slime Baff bildar ett grönt slajm tillsammans med vatten. Foto: SVT

Kemikalieinspektionen granskar det ”hudvänliga” slajmet

Uppdaterad
Publicerad

Badslajmet ”Slime Baff” innehåller färgämnen som producenterna av ämnena själva klassar som hudirriterande och allergiframkallande. Efter att SVT:s konsumentredaktion Plus uppmärksammat Kemikalieinspektionen på produkten meddelar nu myndigheten att de startar ett tillsynsärende mot den svenska distributören Molli toys AB.

Uppdatering

Kemikalieinspektionen har nu gjort en bedömning av produkten:

”Kemikalieinspektionen har mottagit redovisning om produkternas sammansättning från den brittiska leverantören av produkterna, Zimpli Kids, och har utifrån denna inte funnit några brister avseende klassificering och märkning enligt CLP-förordningen ((EG) nr 1272/2008) som ger anledning att vidta ytterligare åtgärder.”

– Vi gör det utifrån uppgiften om att ett barn har drabbats av en allergisk reaktion och att produkterna, utifrån de uppgifter vi har fått från Plus, förefaller innehålla ämnen som kan ha hälsofarliga effekter, säger Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen. 

Enligt honom är det också Kemikalieinspektionens roll att kontrollera att produkten har rätt märkning på förpackningen.

– Vi ska undersöka om det behövs en faromärkning på produkten, men det beror på vad vi får för svar om innehållet från Molli toys, säger han.

Flera ämnen kan vara ögon- och hudirriterande

Enligt Kemikalieinspektionen har flera producenter av ämnen som förekommer i produkten själva angett att det blå färgämnet i slajmet är ögonirriterande eller både ögon- och hudirriterande. Det gula färgämnet som finns i Slime Baff har flera producenter av ämnet beskrivit som allergiframkallande.

Även ett rött färgämne som förekommer i andra slajmprodukter från Molli Toys kan enligt producenterna vara ögon- och hudirriterande.

– Vi vet dock inte vilka koncentrationer som finns av de olika ämnena i produkterna och detta har betydelse för att vi ska kunna bedöma vilka eventuella hälsofaror som kan finnas. Det har också betydelse att produkterna vid användning ska spädas ut i badkarsvattnet, säger Björn Malmström.

Kemikalieinspektionen ser dock allvarligt på uppgiften att barnprodukten Slime Baff innehåller ett flertal potentiellt skadliga ämnen

Slime Baff. Foto: SVT

.

– Leksaker, som vi bedömer att detta är, får inte säljas om de inte är säkra att använda. Det är leverantörernas ansvar att se till att produkterna är säkra och att bedöma om en produkt ska klassificeras som exempelvis irriterande eller allergiframkallande.

LÄS MER: Tillverkaren: ”Vi vill utreda vad som hänt”

Behöver inte oberoende kontroll

Slime Baff har en CE-märkning, vilket innebär att tillverkaren intygar att produkten överensstämmer med de krav som lagstiftningen om leksakers säkerhet ställer, till exempel hälsa, säkerhet, funktion och miljö. Lagstiftningen om leksakers säkerhet ställer omfattande krav som ska vara uppfyllda för att produkten ska få säljas inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).  

Enligt Per-Olov Sjöö, utredare för produktsäkerhet på Konsumentverket, så behöver en tillverkare av leksaker inte anlita en oberoende part för att kontrollera att leksaken har rätt att använda CE-märkningen, under förutsättning att de faror som kan finnas med leksaken omfattas av en standard som accepteras av lagstiftningen.    

– Tillverkarna ska se till att produkten är säker och att alla faror med produkten är minimerade och när det gäller leksaker så får tillverkaren göra det genom egenkontroll, säger han.  

Slime Baff är en badprodukt för barn. Samtidigt står det i varningstexten att om produkten kommer i ögonen så ska man spola med vatten i 10 minuter.   

Plusredaktionen: Tycker du att varningstexten motsäger leksakens avsedda användning på något sätt?    

– Det är ett gränsfall. Det är ju en förutsägbar användning att man kan skvätta eller kasta slajmet på varandra i badkaret. Det är klart att det skulle kunna hamna i ögonen, säger Per-Olov Sjöö. 

Ska kunna bevisa att påståendet är sant

Hur är det då med marknadsföringen på själva förpackningen?

Elin Häggeborn, jurist på Konsumentverket, kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger att det företag som märker en produkt med ett påstående ska kunna bevisa att det som står är korrekt.  

– Handlar det om påståenden som kan påverka människors hälsa är kravet ännu högre på att det som sägs faktiskt stämmer, säger hon.  

Märkningar, som att produkten är ”100 % säker” och att det står ”inga skadliga kemikalier”, ger enligt Elin Häggeborn intryck av att produkten kan användas utan någon risk för till exempel hudproblem. 

– Används sådana påståenden i marknadsföringen av en badprodukt för barn är det troligt att konsumenter i allmänhet utgår från att barn kan plaska och skvätta med produkten utan att det ska föreligga någon hälsorisk. 

Ingredienserna i Slime Baff

  • Natriumakrylat sampolymer
  • Nr 5 CI 19140 (CAS 1934-21-0) – gult färgämne
  • FD&C Blå nr 1 CI 42090 (CAS 3844-45-9) – blått färgämne
  • Jordgubbsparfym

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.