WWF konstaterar att så lite som en tiondel av all tonfisk får grönt ljus i den senaste guiden. En majoritet av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgifter om ursprung och art. Foto: TT

Svårt att äta etisk tonfisk

Uppdaterad
Publicerad

Mer än tre fjärdedelar av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgift om vilken art det är samt var och hur den är fiskad. Det innebär att det är svårt för konsumenter att avgöra om den fisk de köper är hållbart fiskad.

I dag presenterar Världsnaturfonden, WWF, sin årliga fiskguide, som ger konsumenter råd vilka fiskar man bör köpa eller avstå från baserat på hur fiskbestånden mår och om fisket är hållbart.

I årets rapport är det särskilt fokus på tonfisk, en populär fisk på svenska tallrikar. WWF konstaterar att så lite som en tiondel av all tonfisk får grönt ljus i den senaste guiden. En majoritet av den tonfisk som säljs i Sverige saknar uppgifter om ursprung och art.

– Det är problematiskt att vi fortfarande har stora aktörer som säljer fisk från hotade bestånd eller som fiskats på ett skadligt sätt och hänvisar till att det efterfrågas av konsumenterna. Det är att skjuta ifrån sig ansvaret, säger Inger Melander, ansvarig för fiskguiden på Världsnaturfonden, WWF.

LÄS MER: Så snuskig är butikens färdigsallad

Delfiner skadas ofta

Hon menar att det ofta är omöjligt att veta vad det är för slags tonfisk man köper i butiken eller beställer på restaurang. Dessutom uppger företag som säljer tonfisk på burk ofta att fisket har skett utan att delfiner och andra arter har kommit till skada. En information som Inger Melander menar är vilseledande.

– Med de vanligaste fiskemetoderna så är det vetenskapligt bekräftat att andra fiskar, som delfiner och hajar, ofta kommer till skada.

Kan man lova att andra arter inte kommer till skada?

– Nej, jag förstår inte hur man kan lova det.

Hur ska man då agera i butiken?

– Som konsument ska man köpa MSC-certifierad tonfisk. Om inte det så ska du låta bli att köpa tonfisk.

LÄS MER: Så lite räkor innehåller räkpåsen

Fler fiskar får gult och rött ljus

Världsnaturfonden ger i sin fiskeguide, som nu alltså uppdateras, olika fiskar grönt, gult eller rött ljus. Grönt ljus betyder ”ät gärna”, gult ljus betyder ”var försiktig” och rött ljus betyder ”låt bli”.

De senaste åren har både antalet fiskar som får gult och rött ljus ökat. Samtidigt finns ljuspunkter.

Inger Melanders generella tips är att bara köpa fisk som har MSC-certifiering, ASC-certifiering eller är Krav-märkt.

– Då kan man känna sig trygg.

Här hittar du fiskguiden 2017.

Fakta: Så äter vi fisk

I år lanserar WWF samtidigt en rapport om svensk konsumtion av sjömat. Det är den första större kartläggningen som tittar på vad för fisk och skaldjur som svenskarna äter.

  •  Svensken äter i genomsnitt 11 kg fiskfilé och skaldjur utan skal per person och år (2015). Det är en ökning sedan 2011 då konsumtionen låg på drygt 8 kilo per person och år.
  •  11 kg filé och skaldjur utan skal per person och år motsvarar omkring 25 kg hel fisk.
  •  Omkring 60 procent av fisken är vildfångad, 40 procent är odlad.
  •  Knappt 75 procent av sjömaten vi äter är importerad, drygt 20 procent kommer från svenskt fiske och omkring 6 procent från svenska fiskodlingar.
  •  Omkring 25 procent av den totala volymen är certifierad av MSC eller ASC.
  •  Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan.

Källa: RISE SP Rapport 2017:07 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.