Förra året inledde svenska myndigheter en granskning av det stora antalet bränder i hoverboards. Foto: SVT

Krafttag mot brinnande hoverboards

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera olyckor med så kallade hoverboards i Sverige tar nu flera myndigheter ett gemensamt krafttag för att komma till rätta med problemen.

Bara sedan i början av augusti har minst 15 bränder i hoverboards rapporterats till Elsäkerhetsverket. Minst tre personer har skadats i bränderna.

Nu ska Arbetsmiljöverket tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Elsäkerhetsverket kartlägga omfattningen av problemen med de populära brädorna.

”Batterierna blir överhettade”

De flesta bränderna har inträffat i samband med laddning men det har också förekommit bränder under användning och vid vila.

– Det är alltid oroande produkter börjar brinna av sig själva i bostaden säger Veronica Sandström på Stockholms Brandförsvar.

Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket säger att batterierna troligtvis ligger bakom bränderna.

– Den mest troliga anledningen är att det är något fel i en skyddskrets som gör att batterierna blir överhettade och sedan är branden ett faktum, förklarar Gustafsson för SVT Nyheter.

Flygförbud

Flera flygbolag har infört förbud mot att ta ombord hoverboards på grund av brandrisken och det är inte heller lätt att som konsument veta vilka som är farliga. Även CE märkningen som ska vara en säkerhetsgaranti kan vara en förfalskning enligt Elsäkerhetsverket.

– Det vi hoppas kom fram till är förstås säkrare produkter och att de farliga försvinner från marknaden. Vi vill också veta varför de brinner så fruktansvärt bra både under laddning, när de är avstängda och när de körs, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsmyndigheten.

Kartläggningen beräknas vara klar i mitten av oktober.

Fakta/Så säkerställer du att hoverboarden är säker

  • Se till att det finns CE-märke, tillverkare och typbeteckning på den hoverboard du köper.
  • Svensk bruksanvisning ska finnas om du köper den i Sverige.
  • Ladda bara under uppsikt och enligt tillverkarens bruksansvisning.
  • Blir hoverboarden väldigt varm i något läge ska du kontakta inköpsstället.

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.