Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) får båda smaka på kritiken av KU, erfar Ekot. Foto: TT

KU enigt: Väntas rikta kritik mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven och flera av hans ministrar väntas få kritik av riksdagens konstitutionsutskott (KU) i nästa vecka. De politiska blocken står enade bakom kritiken, även de rödgröna, erfar Sveriges Radio Ekot.

Kritiken spänner över flera frågor, däribland försöken att avskaffa lagen om valfrihet i primärvården. I det fallet räknar utskottet upp flera fel, bland annat borde lagrådet ha tillfrågats och remissinstanserna gavs alldeles för kort tid.

Palestina-erkännandet gick för fort

Även hanteringen av erkännandet av Palestina får kritik. Konstitutionsutskottet kritiserar inte erkännandet i sig, men anser att regeringen gick för fort fram och gav omvärlden bilden av att beslutet redan var klart trots att det ännu inte diskuterats i utrikesnämnden.

Även exempelvis bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) väntas enligt Ekot få en tillrättavisning av utskottet eftersom han anses ha betett sig olämpligt när han tillsatte en samordnare för att undersöka om Bromma flygplats kan läggas ner. Han borde ha inväntat riksdagen först.

Väntas klubbas på tisdag

Det är ovanligt att ledamöterna i KU enas över blockgränserna för att kritisera sittande regering. Om inget oväntat händer kommer KU på tisdag i nästa vecka att klubba igenom det så kallade granskningsbetänkandet, rapporterar Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.