Kvinnomisshandel: Han slår och hon stannar...

Uppdaterad
Publicerad

Juloch nyårshelgerna är något som de flesta ser fram emot. En riktig långhelg med tid för familjen. Men för vissa innebär den där extra tiden för varandra något helt annat. För kvinnor som lever i relationer där misshandel förekommer kan större helger vara ett rent helvete.

Varje år anmäls drygt 20 000 fall av misshandel mot kvinnor i Sverige, och mörkertalet är stort. I 80 procent av de anmälda fallen har misshandeln begåtts av en bekant till kvinnan. Enligt omfångsundersökningen Slagen dam, som gjorts av Brottsoffermyndigheten på regeringens uppdrag, uppgav 46 procent av de tillfrågade kvinnorna mellan 18 och 65 år att de hade utsatts för våld från någon man efter sin 15-årsdag.

Den som misshandlar eller blir misshandlad ser oftast ut som du och jag, det kan vara en granne eller en nära vän. Som utomstående ser man inte alltid tecknen, vi vet inte hur vi ska tolka det vi ser eller vi vill helt enkelt inte se. ”Han som är så trevlig kan väl inte slå och hon som är så framåt kan väl inte bli slagen”, tänker vi.

Debatten kring hedersmord har satt kvinnovåldet i fokus. Men våldet drabbar inte bara invandrarkvinnor. De allra flesta misshandelsfall begås av svenska män mot svenska kvinnor.

Det finns många fördomar kring våld mot kvinnor, om vilka som slår och vilka som blir slagna. Och det finns många frågor; Varför slår han? Varför stannar kvinnan kvar när mannen börjar slå? Och vad ska man göra om man själv eller någon man känner hamnar i en misshandelsrelation?

Varför stannar hon kvar? Möt Katarina som i tre och ett halvt år levde med en man som misshandlade henne.

Var finns hjälpen? Alla Kvinnors Hus i Stockholm är en av landets största kvinnojourer. Här kan misshandlade kvinnor få hjälp och stöd.

Varför slår han? Gamla värderingar och strukturer i vårt samhälle lägger grunden till att kvinnomisshandel förekommer. Psykologen Mona Eliasson forskar kring mäns våld mot kvinnor.

Vad gör samhället? På 1800-talet var kvinnan i det närmaste livegen. I dag är jämställdheten och kvinnofridsarbetet ett högprioriterat område.

Vill du veta mer? Länkar till mer information om kvinnomisshandel.

Linda Karlsson, SVT text/webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.