Familj misstänkt för grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Båda föräldrarna till den 15-årige pojke som står åtalad i den stora narkotikahärvan i Sydsverige är misstänkta för inblandning i den omfattande handeln.

Under onsdagen inleddes rättegången mot de totalt nio personer som misstänks vara inblandade i en stor narkotikahärva i Sydsverige. En 15-årig pojke är åtalad som misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott. Huvudmisstänkta i målet är hans mamma och hennes pojkvän som tidvis tros ha använt 15-årigen som säljare av stora partier amfetamin.

Men vid dagens förhandling fanns även 15-åringens pappa plats på de åtalades bänk. Han är anklagad för och har erkänt att han transporterat amfetamin från parets bostad till en adress i Skåne. Stämmer åklagarens bild är alltså båda föräldrarna till 15-åringen inblandade i knarkhandeln.

Knarkhärva i Syd

Advokaten hävdar beroendeställning

15-åringen erkände under förhandlingen att han vid flera tillfällen har hanterat narkotika i sitt hem, men menar att han inte är skyldig till något brott eftersom han har befunnit sig i beroendeställning gentemot sin mamma och hennes man.

Styvfaderns advokat, Christer Holmqvist, säger till SVT Nyheter att resonemanget om att 15-åringen är i beroendeställning till hans klient är fel.

– Min klient är inte vårdnadshavare till 15-åringen. Han har visserligen haft en relation med pojkens mamma, men han är inte ens skriven på adressen där 15-åringen och hans mamma är skrivna. Jag har väldigt svårt att se att det finns ett beroendeförhållande här, säger Holmqvist.

Alla de tilltalade förnekade brott i de delar som gäller grovt narkotikabrott, men erkänner på andra åtalspunkter som gäller att de köpt och brukat narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkhärva i Syd

Mer i ämnet