Sätten att fuska på är många.

Allmänheten är kassans detektiver

Uppdaterad
Publicerad

Fantasin är gränslös på vägen att försöka lura välfärdssystemet på pengar.

Och allmänheten är till stor hjälp i försäkringskassans jakt på bidragsfuskare.

Försäkringskassan utreder årligen 350 anmälningar i Blekinge om bidragsbrott. Allmänheten är ofta vaksam och slår larm till kassan och 38 procent av alla ärenden som utreds börjar med anonyma tips som kommer in.

– Försäkringskassan vill ju inte uppmana till något angiverisamhälle, inte på något vis. Men däremot är det allmänhetens fulla rätt att skicka in till Försäkringskassan och sen är det upp till oss att utreda alla impulser vi får, säger Christina Bergström Jonsson, enhetschef för Försäkringskassans kontrollenhet i Småland och Blekinge.

Bidragsfusket

Uppfinningsrikedomen bland dem som försöker fuska är stor. Men en metod som återkommer är att fuskarna med hjälp av falska arbetsgivarintyg uppger att de har en hög årsinkomst. Ju högre inkomst de har desto högre bidrag kan de sen kvittera ut från kassan vid exempelvis föräldraledighet och sjukdom.

Är det människor från alla samhällsklasser som är representerade i det här fusket?

– Ja, det är vem som helst. Det går inte att urskilja att det är någon speciell kategori av människor, absolut inte, utan det förekommer i alla samhällsklasser, säger Christina Bergström Jonsson.

En stor utredning om falska arbetsgivarintyg har just lämnats över till Blekingepolisen. Den rör en person som sa sig vara ekonom och tjäna över 400 000 kronor varje år. Men när Försäkringskassan kontrollerade uppgifterna med Skatteverket visade det sig att personen inte hade någon inkomst alls från arbetsgivaren som skrivit intyget. Med hjälp av de falska intygen lyckades personen få närmare 200 000 kronor i föräldrapenning och sjukpenning som nu krävs tillbaka.

– Vi gör ju oanmälda hembesök och arbetsplatsbesök. Gör vi ett arbetsplatsbesök vill vi få bevis få bevis för att den här personen rent faktiskt är på den arbetsplatsen och jobbar som vi fått i anmälan, säger Christina Bergström Jonsson.

Skenseparationer är också en metod som återkommer i Försäkringskassans utredningar. Sambopar låtsas separera och skriver sig på skilda adresser. Då kan de fuska till sig både bostadsbidrag och underhållsstöd fast de lever ihop.

Försäkringskassan utreder även ärenden där bidrag försvunnit över landsgränserna. Ett ärende har just lämnats över till polisen där en person kvitterat ut barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsstöd under ett år när personen i fråga bodde utomlands.

– Folk är ju väldigt rörliga i dag. Man flyttar utomlands och så talar man inte om för Försäkringskassan att man flyttat utomlands. Det påverkar givetvis rätten till barnbidrag, säger Christina Bergström Jonsson.

Här är de vanligaste sätten att fuska på:

Falska arbetsgivarintyg

Skenseparationer

Flyttar utomlands men behåller bidragen

Simulerar sjukdom eller handikapp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bidragsfusket

Mer i ämnet