Foto: Henrik Friberg/SVT

Barns hälsa för dyr – får spela på planer med gifter

Uppdaterad
Publicerad

Den nya konstgräsplanen på Rosenholm kommer att anläggas med SBR, gummi gjort på återanvända däck. Detta trots upprepade varningar från myndigheter och miljöavdelningen i Karlskrona.

I augusti kommer en ny konstgräsplan att anläggas på den befintliga på Rosenholm. Kommunens fastighetsavdelning har genomfört upphandlingen och beslutat att välja det kontroversiella gummigranulatfyllningen SBR.

– Att kommunen kan satsa på något som vi vet förmodligen är hälsofarligt och ändå lägger de dit det beroende på en prisfråga. Man väljer det billigaste alternativet och tänker inte på miljö eller barns hälsa, säger Kent Törnqvist, vars son går i skolan intill planen och har engagerat sig emot kommunens beslut.

SBR – oanade gifter

SBR är gummi gjort på återvunna bildäck som har kasserats. I en rapport av Kemikalieinspektionen från 2006 så står det att däck innehåller särskilt farliga ämnen som kan vara ”långlivade, bioackumulerande, cancerframkallande, reproduktionsstörande eller arvsmassepåverkande”.

– Gummigranulat av återvunna bildäck är inte lämpligt att använda, säger Åsa Olofsson, miljöhandläggare i Karlskrona kommun.

Åsa Olofsson gav därför rådet till fastighetsavdelningen att inte använda SBR på grund av ämnen som PAHer, ftalater, PCB och framförallt tungmetaller som zink, bly, arsenik och kadmium.

I mars i år så gjorde SWECO en utredning på uppdrag av Naturvårdverket där de tittade närmare på SBR. De fann att det inte var en överhängande risk att utsättas för SBR-granulat men att det var stora problem att fastställa ämnena. De skriver att det potentiellt kan ingå 3041 ämnen i gummit men att de endast fastställt cirka 60. De skrev även att vidare forskning måste utföras för att bedöma hälsoriskerna.

– Det finns alldeles för många signaler som pekar på att det här inte är bra, varken för hälsa eller natur, säger Kent Törnqvist.

Kemikalieinspektionen 2006: ”Det finns fortfarande stora kunskapsluckor”.

Bättre alternativ för dyrt

Upphandlingen av den nya planen presenterar två alternativa lösningar där den andra är en produkt utan granulat, till skillnad från den första som gick igenom. Men kommunens fastighetsavdelning tog beslutet att välja det billigaste budet på 1 219 000 kronor, SBR.

– Vi har en begränsad summa pengar. Det är ekonomin som har avgjort, säger fastighetschef Anders Kumlin.

Ett alternativ hade varit EPDM, vilket är gjort på nytillverkat industrigummi och som skulle kostat kommunen närmare 2 miljoner kronor.

– I det här fallet så är det ekonomin som har varit övergripande vägledande. Vi har inte satt miljöhänseendet som den högsta prioriteringen, säger Anders Kumlin.

Miljöavdelningen uppmärksammade sina kollegor på den påverkan som granulat kan och har på miljö. Varje år försvinner upp till tio ton gummi från endast en konstgräsplan, det är den näst största orsaken till mikroplast i naturen efter trafiken enligt Svenska Miljöinstitutet. Åsa Olofsson framhäver dock att hälsoaspekten är än mer viktig att beakta.

– Jag tycker att hälsoskyddsaspekten ska man titta mest på och det är en viktigare aspekt än miljön i detta avseendet, man borde ta det säkra före det osäkra och inte använda SBR.

Oro för barnens hälsa

Bara några meter från konstgräsplanen på Rosenholm ligger skolor och en förskola. Dagligen spelar och leker barn på planen utan en tanke på att de potentiellt utsätts för gifter.

– Barn ligger ner mer än de står upp på planen. Huden är det största organet och farliga ämnen absorberas genom huden, här finns farliga ämnen, säger Kent Törnqvist.

Det finns inga studier som fastställer att riskerna för cancer och andra sjukdomar ökar med exponeringen av granulaten. Forskningen menar på att det måste göras mer studier för att avgöra detta men Kent Törnqvist är djupt orolig för sin sons framtid.

– Det krävs inget geni för att förstå att det inte är bra, speciellt inte för barn som har hela framtiden framför sig. Jag är djupt orolig för hur detta kan påverka mitt barns hälsa, säger han.

Kent Törnqvist jämför gummit med hur man förr såg på asbest. Innan man upptäckte dess negativa effekter så var asbest ett väldigt vedertaget byggnadsmaterial. Han undrar om det krävs att unga människor måste utveckla sjukdomar och kanske dö för att någon ska reagera på detta.

Konstgräsplaner och gummigranulat

1965 lanserades den första generationens konstgräs, splitfibergräs. I dag har utvecklingen kommit tilll den fjärde generationen, det så kallade monofibergräset.

Gummit i konstgräs används för att skapa stadga och som fyllnadsmaterial.

Ämnen som man funnit i SBR (återvunna däck)

– Tungmetaller: arsenik, bly, kadmium, kobolt, koppar, krom, kvicksilver, nickel, selen, zink, vanadin, varav flera är direkt giftiga.

– Ftalater: misstänks hormonstörande och kan orsaka infertilitet, förbjudna att användas i leksaker.

– PCB: ett kemiskt miljögift, stora mängder orsaker leverskador och kan ge upphov till cancer.

– PAHer: aromatiska kolväten, kan medföra ökad risk för cancer.

– Cyclohexamin: beskrivs som frätande och brandfarlig.

– HA-oljor: ett oljeextrakt av råolja, cancerframkallande.

Källa: Sweco ”Däckmaterial i kontgräsplaner, Kemikalieinspektionen ”Konstgräs ur ett kemikalieperspektiv”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.