”Förslaget är bra men inte tillräckligt bra”, säger regionrådet i Blekinge Christina Mattisson (S). Foto: Region Blekinge och SVT Design

Regionråd vill ha större region

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Christina Mattisson (S) hade önskat sig att Kronoberg och Kalmar ingick i regionen. Och hon får medhåll från flera håll.

Landstingsråden informerades vid 14-tiden om indelningskommitténs förslag.

– Förslaget är bra men inte tillräckligt bra, säger regionrådet i Blekinge Christina Mattisson (S). Vi vill ha med Skåne i den nya regionen men även Kronoberg och Kalmar som vi redan idag har funktionella samarbetena med. Så vi kommer fortsätta diskussionen med indelningskommittén, säger hon.

Ny regionindelning

Karlskronas kommunalråd Patrik Hansson (S) är tveksam:

– Jag är skeptisk till hur man ritat kartan. Jag har hela tiden varit tydlig med att vi vill ha med södra Småland i en regionbildning, säger han.

Helén Björklund (S) är kommunalråd i Sölvesborg.

– Det är ju inte Blekinges första förslag men detta var det minst dåliga förslaget, säger hon. För Sölvesborg är det otänkbart att bilda region utan Skåne men för Blekinge hade det varit bättre om även Kronoberg och Kalmar hade ingått.

”Förslag utan folkligt stöd”

Under torsdagsförmiddagen ryktades det att Blekinge skulle ingå i en storregion tillsammans med Småland och Östergötland. Men så blir det alltså inte. Och även om många föredrar en samordning med Skåne blev det första mottagandet blev svalt.

– Det finns både för- och nackdelar med större regioner, men oavsett vad man tycker i sakfrågan är det orimligt att så här genomgripande reformer genomförs utan brett folkligt stöd, säger Skånes regionråd Henrik Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Regionrådet i Skåne Carl Johan Sonesson (M) är mycket kritiskt till förslaget.

– Det är svårt att förstå hur Indelningskommittén ens har kunnat fundera på att tvinga ihop Skåne med Blekinge, kommenterar han. Skåne är tillräckligt stort och vi samarbetar redan inom de områden vi behöver. Det är trist att byråkrati-kriget om Skånes administrativa gränser nu eskalerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regionindelning

Mer i ämnet