Centers krav gjorde att Jämtland Härjedalen ställs utanför regionreformen Foto: SVT

Centern ställer krav för fortsatta regiondiskussioner

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kräver att makt flyttas ut från Stockholm för att överhuvudtaget fortsätta diskussioner om regionreformen med regeringen. Igår kom ju besked om att Jämtland Härjedalen lyfts bort från förhandlingarna.

Förra året beslutade regeringen att det skulle genomföras en regionreform. En utredning tillsattes och i somras kom förslaget att Jämtland Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten bildar en storregion och ett nytt län.

Förslaget har mött kritik, och igår meddelade civilminister Ardalan Shekarabi plötsligt att Jämtland Härjedalen inte längre är med i diskussionerna om en storregion. Man lämnas utanför.

Jämtland utanför Stornorrland
Civiliminister Ardalan Shekarabi Foto: SVT

– Nu är vi borta från fortsatta förhandlingar, säger Ann-Marie Johansson (S) ordförande i regionstyrelsen i Jämtland Härjedalen. Det är Centern som har krävt det.

– För Centerpartiets del så är det underifrånperspektivet som gäller, säger Anders W Jonsson, gruppledare för Centern i riksdagen. Signalerna från Centern i Jämtland har varit väldigt starka på att man inte vill tvingas in i en storregion.

C kräver utflyttad makt

Regeringen försöker nu söka stöd i riksdagen för förslaget om nya regioner. Man behöver stöd från ytterligare ett parti förutom Vänsterpartiet. Centerpartiet, som alltså krävt att Jämtland Härjedalen inte ska tvingas in i reformen, ställer krav för att gå vidare i förhandlingarna med regeringen.

– Innan vi överhuvudtaget diskuterar kartan så kräver vi att makt flyttas från Stockholm ut i regionerna, säger Anders W Jonsson. Och i den processen är det helt avgörande vad Centerpartiet säger i de län som är berörda.

Kommer det att bli nya regioner i landet 2019?

– Jag vet inte, säger Ann-Marie Johansson (S). Jag tror det blir svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtland utanför Stornorrland

Mer i ämnet