Många påsar fanns för hämtning Foto: SVT

Frågan om folkomröstning bordläggs

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om en folkomröstning i regionfrågan är inte död. Regionfullmäktige beslutade i dag att bordlägga ärendet.

Igår meddelande Socialdemokraterna och Moderaterna i Region Jämtland Härjedalen att det inte blir någon folkomröstning i frågan om Jämtland Härjedalen ska ingå i en storregion eller inte. Efter det att regeringen meddelat att länet har plockats bort från fortsatta förhandlingar i fråga med Centern, så finns inget att ta ställning till menade Moderaterna och Socialdemorkaterna.

Icke desto mindre fanns frågan med till regionfullmäktiges sammanträde. Från början skulle frågan diskuteras i morgon onsdag, men dagordningen ändrades så att den togs på tisdagseftermiddagen i stället.

Jämtland utanför Stornorrland

Efter förslag från regionstyrelsens ordförande, Ann-Marie Johansson (S) så beslutade fullmäktige att frågan om en folkomröstning bordläggs och tas upp i regionfullmäktige i februari.

– För att avslå ett folkinitiativ, krävs 2/3 majoritet i fullmäktige, säger Eva Hellstrand (C), och det finns ingen överenskommelse om att avslå initiativet.

– Vårt förslag i dag var att bordlägga frågan, säger Ann-Marie Johansson (S), regionråd i Region Jämtland Härjedalen. Men vi har sagt att om saker skulle förändras, att frågan skulle bli aktuell igen, så ska fullmäktige återuppta frågan om en folkomröstning.

Nu får frågan om en folkomröstning vila till regionfullmäktige i februari. Vad förslaget blir då återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtland utanför Stornorrland

Mer i ämnet