Foto: SVT

Ingen folkomröstning i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen folkomröstning i regionfrågan, det meddelade regionledningen på måndagseftermiddagen.

Frågan om region Jämtland Härjedalen ska ingå i en större region avskrevs i fredags när Ardalan Shekarabi (S), civilminister och ansvarig för frågan, meddelade att region Jämtland Härjedalen inte längre fanns med i diskussionen.

Ingen folkomröstning

I Jämtlands län finns ett stort motstånd och Folkinitiativet Rösta om Stornorrland lyckades samla så pass många namnunderskrifter så att en folkomröstning skulle genomföras i länet. Men nu blir det ingen folkomröstning, det stod klart på måndagen då regionledningen hade möte med Mattias Warg från Folkinitiativet.

Jämtland utanför Stornorrland

– Vi diskuterade hur regionfullmäktige på bästa sätt ska hantera det nya läget. Det finns idag ingen föreslagen förändring att ta ställning till eller folkomrösta om, säger Margareta Winberg (S), regionfullmäktiges ordförande i ett pressmeddelande.

Frågan är avförd från dagordningen

– Vi socialdemokrater i regionen, har, för vår del, slagit fast att vi inte kommer driva frågan om ett Norrlands län vare sig under denna eller nästa mandatperiod. Frågan är avförd från dagordningen, säger Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Mattias Warg meddelar också att Folkinitiativet Rösta om Stornorrland kommer att läggas på is men förbehåller sig möjligheten att återuppta om läget förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtland utanför Stornorrland

Mer i ämnet