Brunt dricksvatten i Nättraby

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kommunen så sent som i somras spolade vattenledningarna i Nättraby är det bruna vattnet tillbaka igen. Och de boende i området är oroliga.

Susanne Petersén och hennes familj har haft problem med missfärgningar och sedimentrester i dricksvattnet i flera års tid. Och hon är inte ensam. Nu börjar rapporter från flera Nättrabybor dyka upp, om att vattnet har blivit brunt igen.

”Obehag”

– Jag känner ett obehag. Vi vet ju fortfarande inte vad det här är, och vi har druckit det här vattnet i säkert tio års tid. I dag dök det upp igen när mina barn skulle bada och vattnet blev helt brunt och geggigt, säger Susanne Petersén.

I somras spolade kommunen rent vattenledningsnätet i Nättraby. Samtidigt togs prover på vattnet som visade på att det var ofarligt att dricka – trots att boende rapporterat om sjukdomsfall som man misstänkte hade med dricksvattnet att göra.

– Det räcker inte. De tog prover på vattnet, men de tog inte prover på själva geggan i vattnet. Vi vet ju fortfarande inte vad det är för något, eller om det är farligt. Det vill vi att kommunen gör, säger Susanne Petersén.

Lovar lösning

Kommunens VA-chef Kenneth Johansson är bekymrad över att problemet dykt upp igen – och lovar kortsiktiga lösningar.

– Då i somras spolade vi ju bara igenom Nättrabys vattenledningar, men inte hela vägen från reningsverket till Nättraby. Det är nog avlagringar från de rören som börjat komma tillbaka till Nättrabyborna, säger han.

– Till att börja med ska vi nu spola igenom ledningarna till den aktuella fastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.