Nättrabybor rasar över kommunens vattenbesked

Uppdaterad
Publicerad

Nu rasar Nättrabybor över kommunens besked att det kan komma att ta flera år innan hela kommunen har klart dricks- och badvatten. Några begär också ersättning av kommunen och menar att kommunikationen har varit bristfällig.

I flera års tid har Nättrabybor och invånare i andra delar av Karlskrona kommun haft problem med brunt och kornigt bad- och dricksvatten. Men som SVT Nyheter Blekinge i går kunde berätta är kommunens besked att det kan ta upp till fem år innan problemet är helt löst.

– Det är väldigt lång tid. Jag förväntar mig att man inte accepterar att ett så stort samhälle ska dricka sådant här i så lång tid. Jag förväntar mig att man kommer med en vettig plan och jag förväntar mig att man tar en diskussion med de som är drabbade av det här, säger Martin Petersen, som bor i Skillingenäs med sin familj. 

”Kläder blir förstörda”

Han förväntar sig också ekonomisk ersättning av kommunen.

– För alla kläder och maskiner som har blivit förstörda av vattnet. Vi har fått göra ren vår varmvattenberedare och vi har fått byta vår diskmaskin två gånger.

Möjlighet till avdrag

En annan Nättrabybo försökte reklamera vattnet för juni månad, men det är inget Karlskrona kommun godkänner. Däremot kan man i vissa fall få ett litet avdrag om man själv spolar sina rör. Villkoret för det är dock att kundtjänst ska ha godkänt det.

– Som medborgare har man inga andra alternativ. Det är ju bara kommunen som levererar vatten och då är det extra viktigt att man lyssnar på människor och berättar om saker inte står rätt till, säger Martin Petersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.