Lösning på vattenproblemet dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Missfärgat dricks- och badvatten är ett återkommande problem i flera delar av Karlskrona. Ett problem som kan bestå i flera år, enligt kommunen.

När föräldrarna Pernilla och Marcus Dahlskog i söndags skulle koka pasta åt sina barn var pastavattnet missfärgat.

– När det började koka var det skum, som i princip var svart, säger Marcus Dahlskog.

Missfärgat länge

Familjen har haft problem sedan den flyttade in i huset i Nättraby för tio år sedan, värst är det på somrarna. Redan i maj rapporterade SVT Nyheter Blekinge om hur vattenproblemet påverkar familjer i området.

– När det är sådant här vatten, undviker vi att dricka det. Då åker vi istället till affären och köper flaskvatten, säger Pernilla Dahlskog.

Nu vittnar fler familjer om samma problematik i Facebookgruppen ”Åtgärda vattnet i Nättraby nu”.

– Jag beklagar verkligen att vi inte kan leverera en fullgod produkt, både när det gäller smak och utseende. Det här är vi inte nöjda med, säger Kenneth Johansson, Karlskrona kommuns VA-chef. 

Inga garantier

Men trots det kan familjer i Nättraby och andra delar av kommunen tvingas att stå ut med det bruna vatten i flera år framöver.

– Vi kommer att lägga upp en långsiktig plan, men det tar tre, fyra, fem år att spola igenom hela nätet. Störst bekymmer har vi haft i Nättraby och där ska vi börja spola igenom hela ledningsnätet i höst.

Skulle du själv dricka vattnet?

– Nej, jag vill ha ett klart vatten och jag skulle inte heller vilja tvätta mina kläder i det. Men jag vet att det inte är farligt att dricka, eftersom det inte finns bakterier i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.