Roger Gardell, gruppledare för Liberalerna, och Roger Fredriksson (M) var båda med och fattade beslut om Ronnebys alkoholpolicy. Foto: SVT/Ronneby kommun

De fattade beslut om policyn – kan inte alkoholreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Både kommunalrådet Roger Fredriksson (M) och gruppledaren Roger Gardell (L) var med och fattade beslut om Ronnebys alkoholpolicy.

Men ingen av politikerna kan reglerna.

Och båda har druckit på tjänsteresor.

Ronnebys policy för bland annat alkohol och droger antogs av kommunfullmäktige den 28 januari 2021. Policyn hade då redan behandlats i både personalutskottet och kommunstyrelsen – och innehållet i dokumentet var därmed behandlat av Ronnebys ledande politiker.

Enligt kommundirektör Carl-Martin Lanér medges inga undantag för exempelvis utlandsresor eller vänortsbesök: Det är förbjudet att inta alkohol – också i samband med tjänsteresor.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Ändå har kommunalrådet Roger Fredriksson vid flera tillfällen druckit öl och sprit i tjänsten. Och han medger själv att han inte vet vad det är han själv var med och beslutade om för drygt tre år sedan.

– Jag får ju läsa alkoholpolicyn. Jag vet ju inte hur det står där, säger Fredriksson när SVT konfronterar honom med uppgifterna att han druckit i tjänsten.

Gardell: ”Ingen koll på”

Inte heller det lokala folkhälsorådets ordförande Roger Gardell (L) kan redogöra för kommunens principer kring alkohol under arbetstid.

Han medger utan omsvep att han druckit alkohol på tjänsteresor och att det fungerat så i Ronneby kommun ”under många år”.

– En öl på en flygplats har jag personligen ingenting emot, säger han.

Men vad säger reglerna om det då?

– Det har jag faktiskt ingen koll på, vad reglerna säger just om det.

Även Miljöpartiets gruppledare Lova Necksten deltog i besluten om formuleringarna i alkoholpolicyn – ändå smugglade hon in öl till Roger Fredriksson under en tjänsteresa i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet