• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Ronneby stadshus korridorer när SVT söker sanningen om kommunalrådets alkoholvanor på arbetstid. Se hela granskningen här. Foto: Privat

Här dricker Ronnebys kommunalråd starköl i tjänsten – klockan åtta på morgonen

Uppdaterad
Publicerad

Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) har flera gånger druckit alkohol i tjänsten.

På väg till ett vänortsbesök förra sommaren beställde han drinkar på flyget – en annan gång smugglades öl in till Fredrikssons tågvagn.

SVT Nyheter Blekinge kan avslöja att M-toppen vid upprepade tillfällen struntat i kommunens alkoholregler.

Klockan är strax efter åtta på morgonen den 8 juni 2023. På Kastrup står kommunstyrelsens ordförande i Ronneby med en nyköpt starköl i handen och låter sig fotograferas. Han inväntar flyget som via München, Wien, Warszawa och Rzeszow ska ta honom till Ronnebys ukrainska vänort Ternopil. Syftet med resan är att signera ett vänortsavtal. När planet lyfter några timmar senare fortsätter Fredriksson arbetsdagen med två gin och tonic på flyget.

– Det strider mot vår policy. Man kommer inte och luktar sprit på arbetsplatsen, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér, som betonar att reglerna inte medger undantag.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Smugglade öl från restaurangvagnen

Men SVT Nyheter Blekinges granskning visar att resan till Ternopil inte är det enda tillfället då Fredriksson brutit mot alkoholreglerna.

Den 1 november 2023 var han tillsammans med Miljöpartiets gruppledare Lova Necksten som Ronnebydelegation på resa för att säkra en hjälpsändning till Ukraina. I en intern gruppchatt som SVT tagit del av skriver Necksten klockan 10:24 på förmiddagen att det ”är jävligt gnälligt här/…/”. Orsaken, skriver hon, är att Roger Fredriksson nekats att ta med sin öl från restaurangvagnen.

Lova Necksten (MP) löste den uppkomna situationen genom att hälla över ölen i en vattenflaska som sedan kunde smusslas ut från restaurangvagnen. Bild från en gruppchatt kopplad till Ronnebys Ukrainahjälp. Foto: Privat

Hämtades upp på krogen

I maj förra året – i samband med en resa till Rumänien – fick Fredriksson av andra gäster från Ronneby hämtas upp på en krog redan på förmiddagen.

– När du ställer frågan så kan jag inte ljuga. Det stämmer, säger Anna Hinseäng, förvaltningschef i Ronneby och deltagare på Rumänienresan.

Roger Fredriksson, som också är länsordförande för Moderaterna, medger att han druckit alkohol i samband med olika tjänsteuppdrag, men menar att det skett under restid.

Kommunens alkoholpolicy är dock tydlig: Politiker får inte inta alkohol på arbetstid.

Representerar man kommunen även när man reser med exempelvis ett flygplan?

– Ja, det gör man, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

Anna Hinseäng, chef för teknik-, fritids- och kulturförvaltningen, bekräftar att hon i samband med en tjänsteresa i maj förra året hämtade upp Roger Fredriksson från en bar i Rumänien redan på förmiddag. Foto: Henrik Friberg/SVT

Så lyder Ronneby kommuns drogpolicy

”Ronneby kommunkoncerns verksamheter ska vara fria från alkohol, narkotika, /…/ vilket innebär att medarbetarna inte får inta eller vara påverkade av alkohol eller droger på arbetstid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet