Anders Gustavsson, Pergunnar Carlson, Ronny Haglund, Björn Lindmar och Paul ”Totte” Thornell har hållit ihop i 50 år och utgör originalmedlemmarna i Olofströmsbandet Madgic Crowd.

De kan vara världens äldsta band

Uppdaterad
Publicerad

1966 var året då julbocken i Gävle sattes på plats för första gången, när Sveriges Television genomförde den första sändningen i färg och när Carola Häggkvist föddes. Men det var också året då Olofströmsbandet Madgic Crowd bildades.

– Jag har alltid velat bli rockstjärna. Det vill jag fortfarande men insikten kanske har kommit med åren, säger keyboardisten Pergunnar Carlson.

De påstår själva att de kan vara världens äldsta rockband som fortfarande spelar med samma originalmedlemmar och på lördag firar de ett halvt sekel. Den 10 december är på dagen exakt 50 år sedan Madgic Crowd ställde sig på scenen på Your Club i Olofström för första gången. 

– Det var nervöst men vad jag minns så gick det bra. Tyvärr har jag slängt mina scenkläder men de hade jag ju ändå inte kommit i idag, säger Björn Lindmar, sångare och gitarrist.

Spelade nästan varje helg

På den tiden, på 60-talet när bandet började sin karriär, var det långt hår och coola kläder som gällde. De fem bandmedlemmarna åkte då runt i hela Sydsverige och spelade på popklubbar nästan varje helg.

– Sunkigt är nog ett bra samlingsord för ställena vi spelade på. Vi åkte runt med en folkbuss utan värme och försökte värma oss genom att sitta som larver i sovsäckar. Det var mycket strapatser, säger Pergunnar Carlson.

Ronny Haglund, 69 år spelar bas, Anders Gustavsson 68 år öser på trummor och Paul ”Totte” Tornell 69 år lirar gitarr är tre av bandmedlemmarna som repar inför lördagens spelning. Foto: SVT

Under universitetsåren och och när en del av bandmedlemmarna gjorde lumpen skingrades de under en kort period men slutet på 70-talet samlades de i Blekinge igen.

Var band till världsartist

Det var covers på framförallt 60-talslåtar som bandet spelade, vilket var väldigt vanligt att svenska popband gjorde förr, och det är även vad de spelar i dag. Låtlistan består av ungefär 30 låtar som de varvar att spela men det är särskilt deras stämsång som bandet är kända för.

– Jag älskar ju att uppträda. Det låter kanske lite knasigt men jag tycker om när folk tittar på oss, säger Björn Lindmar.

Med 50 år i bagaget har bandet många minnen ihop och något de minns särskilt är när de spelade med världsartisten P.J. Proby år 1999.

– Vi var band till hans spelning i Stockholm och satt uppe hela natten och repade. Han var ju världskänd och hade spelat med The Beatles på 60-talet. Att vi 30 år senare fick spela med honom var häftigt, säger Björn Lindmar.

Jubileumskonsert på lördag

Under alla dessa år har konflikterna varit få och de har aldrig haft något stort bråk. Genom bra samarbete och musikglädjen har bandet har lyckats hålla ihop.

På lördag är det dags för en jubileumskonsert och det är med blandade känslor bandet ställer de sig på scen exakt 50 år efter deras fösta spelning.

– Det känns dubbelt. Det hade varit roligare om det var vår första spelning men visst är det kul att vi har kunnat hålla på så länge. Det är helt fantastiskt, säger Pergunnar Carlson.

Kommer ni att fortsätta?

– Ja det kommer vi. Det finns ingen gräns. 

Madgic Crowd

Medlemmar: Pergunnar Carlson på keyboard, Björn Lindmar på sång och gitarr, Ronny Haglund på bas, Anders Gustavsson på trummor och Paul ”Totte” Tornell på gitarr.

Första spelning: 10 december år 1966 på Your Club i Olofström.

Hur namnet kom till: Pergunnar Carlson var inne på ordlekar och inspirerad av The Beatles namn och därav kom han på ordet Madgic. Han tyckte om Madgic Psykopats men det tyckte inte de andra. Paul ”Totte” Tornell var inne på ordet Crowd och då slog de ihop de båda förslagen till Madgic Crowd.  

Spelar: Covers på främst 60-talslåtar. På senare år har Bryan Adams ”Summer of '69” tillkommit i låtrepertoaren men annars har låtlistan på de cirka 30 låtarna varit densamma under åren.

Publikens favoritlåt: Rag Doll av Four Seasons.

Största skillnaden då mot nu: Paul ”Totte” Tornell kommer inte längre upp i falsett, Björn Lindmar som annars brukar röja på scen kommer inte upp om han sätter sig på knä och de sjunger lite sämre. Men musikglädjen är densamma.

Firar 50 år: På lördag spelar Madgic Crowd en jubileumskonsert på Folkets Hus i Olofström och det väntas bli fullsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.