Per-Ola Mattsson (S) och Magnus Gärdebring (M). Foto: SVT

Delade åsikter om Nord Stream i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna om de ryska rören till Nord Stream 2 ska lagras i Karlshamn eller inte går i sär – både på gatan och i kommunhuset.. Och för oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) är frysningen av affären en viktig delseger.

Magnus Gärdebring la redan den 4:e oktober fram ett förslag om att säga nej till Nord Stream 2 eftersom ÖB avrått och på grund av hänsyn till miljön. Men han fick bara stöd av en partikamrat.

Men sedan kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) blivit uppkallad till regeringen och fick ta del av vad affären skulle innebära för Sveriges säkerhet och försvar har allting svängt och Karlshamns kommun har bett hamnbolaget att frysa affären tills man hunnit diskutera det i rådhuset igen.

Rysk gasledning i Östersjön

– Jag är glad idag, det känns som en viktig delseger. Man kan ha rätt även om man kände sig ensam i början, säger Magnus Gärdebring (M).

– Det har blivit stor uppmärksamhet kring en affär som vi från början såg som en normal handelsaffär som skulle gynna vår hamn, säger Per-Ola Mattsson (S), vars telefon ideligen ringer av samtal från journalister från hela landet.

När beskedet om hur det blir kommer är osäkert men beslutet väntas tas i februari efter nästa möte med regeringen.

Hamnbolagets vd vill inte kalla affären för fryst och hoppas och tror fortfarande att den blir av. Han menar att den är viktig eftersom den omsätter 100 miljoner kronor och väntas ge 60 till 70 arbetstillfällen i Karlshamn.

– Min inställning är att det ska bli en affär. Och den inställningen har jag till dess jag får ett annat besked.

Men oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) tror inte affären kan bli av.

– Nej, det skulle i så fall innebära att Karlshamn bedriver en egen utrikespolitik, mot regeringens linje, och det vore helt otänkbart, säger Magnus Gärdebring (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet