AAK:s fabrik i hamnen i Karlshamn i mars 2024. Foto: Johan Nilsson/TT

Det kan ligga bakom Cloettas chokladstopp

Publicerad

Cloetta har tvingats stoppa 850 ton choklad som kan innehålla höga halter av ett farligt ämne. Nu meddelar en av underleverantörerna att de tidigare i år identifierat palmolja som har kontaminerats med råoljebaserad mineralolja.

Råvaruleverantören AAK som producerar växtbaserade fetter och oljor, däribland palmolja, uppger att de har identifierat en leverans av palmolja som inte lever upp till deras kvalitetsstandard.

– Vi upptäckte en avvikelse eller kontaminering och det har inte skett varken hos kund eller oss, utan under transport, säger Carl Ahlgren, kommunikationschef på AAK.

– Det är en typ av mineralolja.

Han vill inte bekräfta om det är den aktuella leveransen som ligger bakom det stora stoppet av choklad från Cloetta.

– Vi kommenterar inte på specifika kunder, säger Carl Ahlgren.

Inte heller Cloetta bekräftar att det rör sig om leveransen palmolja som misstänks vara kontaminerad med mineralolja. I en skriftlig kommentar till TT uppger Laura Lindholm, kommunikationsdirektör på Cloetta, att de "mottagit ett begränsat antal batcher av en råvara för chokladtillverkning från en långvarig leverantör".

Laura Lindholm skriver också att Cloetta för en dialog med leverantören, och att det just nu även pågår ett "analysarbete" gällande produkten.

Enligt AKK spårades leveransen till ett fartyg från Sydostasien och det rör sig om en "incident i ett isolerat utrymme på ett fartyg".

Företaget skriver i ett pressmeddelande att upptäckten gjordes tidigare i år och att både kunder och myndigheter informerades.

Fakta: Mineralolja

Mineralolja är en oljeprodukt som framställs ur fossila material, främst råolja.

Det är världens viktigaste energiråvara och står för den största energiproduktionen. Genom åren har mineralolja använts för bland annat uppvärmning, belysning och asfalt.

Mineralolja kan i vissa former vara vara cancerframkallande.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.