• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Dömd kvinnomisshandlare gick fri – attackerade samma kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes till nio månaders fängelse för att vid flera tillfällen ha misshandlat sin sambo. Men i väntan på straffet släpptes han ur häktet. Två veckor senare misstänks han ha misshandlat kvinnan igen.

Händelserna började i höstas. I slutet av oktober häktades mannen misstänkt för att under sommaren och hösten ha misshandlat sin sambo – med sparkar, slag och strypgrepp – vid ett flertal tillfällen.

Sparkade och tog strypgrepp

Men efter två veckor i häktet släpptes mannen, som bara en vecka senare kom hem till kvinnan igen och misshandlade henne. Kvinnan larmade polis, som kunde gripa mannen igen. Den här gången åtalas mannen för grov kvinnofridskränkning, och han döms till nio månaders fängelse.

– Det är fyra fall av misshandel som har innefattat sparkar, strypgrepp och armvridningar bland annat, och en överträdelse av kontaktförbud som han döms för, säger Malin Niklasson, åklagare i fallet.

Åklagare:”Återfallsrisken är hög”

Men efter rättegången släpps mannen ur häktet återigen i väntan på att fängelsestraffet ska verkställas. Precis som tidigare åker han hem till kvinnan, och misstänks nu ha misshandlat henne ännu en gång, med slag och sparkar.

– I slutet av huvudförhandlingen yrkade jag på att han skulle kvarbli i häktet, just med tanke på återfallsrisken. Min bedömning är att återfallsrisken vid brott i nära relationer ofta är hög, säger Malin Niklasson.

Har överklagat domen

Men tingsrätten går alltså på försvarets linje.

– Vi gjorde bedömningen att återfallsrisken inte skulle vara särskilt hög. Då tog vi i beaktande att han tidigare var ostraffad, samt att kvinnan dagen efter rättegången skulle iväg på behandlingshem, säger Dan Sjåstad, lagman vid Blekinge tingsrätt.

Rättegången mot den misstänkte mannen hålls på onsdag. Mannen har hela tiden nekat till brott, och har dessutom överklagat fängelsedomen till hovrätten, som tar upp fallet i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.