Foto: Privat

Efter IVO:s hårda kritik: Nattpersonal anställd

Uppdaterad
Publicerad

I början på augusti förra året kritiserade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, boendet Olsgården i Kallinge för att personalen lämnade dementa ensamma på natten. Nu har fler blivit anställda nattetid, men det räcker inte menar arbetsplatsombudet.

Dementa som lämnas helt utan uppsikt upp till en timme. Rop på hjälp som inte uppmärksammas. Ett oanmält besök av IVO på Olsgården i Kallinge ledde till hård kritik under våren förra året. Bara två ur personalen arbetade nattetid på de tre demensavdelningarna som finns på Olsgården, vilket ledde till att dementa kunde lämnas utan tillsyn upp till en timme.

Eva Andersson har jobbat natt på Olsgården i 26 år.

– Någon avdelning blev ju alltid obemannad och det var riktigt stressigt. Många sover ju inte på natten och då kunde någon trilla. Då hann vi inte dit så snabbt som vi borde, säger Eva som är arbetsplatsombud.

IVO konstaterade att de boende utsattes för såväl psykiska som fysiska risker under den tid de saknade tillsyn. Tillsynsmyndigheten var också kritisk mot att det inte gjordes löpande kontroller för att se till att de boende verkligen fick sina behov tillgodosedda nattetid.

Tre nya tjänster

Ordförande i Äldrenämnden, ronnebypartisten Sune Håkansson, hade ingen aning om situationen och lovade mer pengar. Nu är man sedan en tid tillbaka en personal mer under natten.

– Det är verkligen positivt för demensavdelningarna. Vi har jobbat mycket med hur personalen ska jobba på natten, med överrapporteringar från dag till natt och håller på att se över hur vi kan individanpassa arbetet, säger Torill Skaar Magnusson, chef för äldreförvaltningen i Ronneby kommun.

Men Olsgården har totalt sex avdelningar med 70 lägenheter. De tre avdelningar som inte är demensboende har över 40 boende. Många är ganska sjuka och har demensliknande symptom, enligt arbetsplatsombudet Eva Andersson. Nu när tre ur personalen inte får lämna demensavdelningarna är det bara två kvar att ta hand om över 40 personer på natten.

– Det är väldigt mycket bättre på demensavdelningarna nu, men det är inte tillräckligt att vi bara har fått en person till på natten. När vi bara är två som springer på alla larm, så får många också vänta. Vi vet ju inte vad som har hänt när det kommer larm, någon kan ligga på golvet, säger Eva Andersson.

Så du vill att ni ska vara fler?

– Ja vi borde vara fler. Det är många larm, säger hon.

Enhetchef ska tillsättas

Men kommunen kommer inte att anställa fler.

– Det är ju fråga var man ska lägga alla resurser. Vi har satsat mycket på aktiviter, så att brukarna är lugna och fina på natten, säger Torill Skaar Magnusson, chef för äldreförvaltningen i Ronneby kommun.

Däremot kommer det anställas nattpersonal på andra ställen i kommunen. En enhetschef för nattpersonal ska tillsättas på ett annat större boende som ska samarbeta med Olsgården.

– Rutinerna på natten har ibland varit haltande, man har jobbat som man alltid har gjort en längre tid. Vi ska och behöver utgå mer från individuella behov och inte gå ronder. Där är vi inte riktigt idag, men vi jobbar på det, säger Rebecca Welander, verksamhetschef vid äldreförvaltningen i Ronneby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.