Foto: SVT

Betalar skulder med kommunala bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Krif Hockey, som var nära att begära sig själva i konkurs i februari i år, ser nu en ljusning.

På kort tid har klubben lyckats arbeta ned de gamla skulderna med 700 000 kronor

På Krif hockeys krismöte i februari i år stod det klart att klubben hade 1,7 miljoner kronor i skulder.

Men av dessa har man nu lyckats beta av 700 000 kronor och håller alla de avbetalningsplaner som gjorts upp.

Inga marginaler

– Det ser ju bättre ut än på bra länge, men det är ju långt ifrån bra. Vi har inga marginaler men det ser ljusare ut, säger Jan Mårtensson, ordförande för Krif hockey.

Klubben hade även skulder för istid  till Ronneby kommun på 168 000 kronor från början.

De skulderna är nu strax under 100 000 kronor.

Och anledningen till att man har kunnat betala av det är kommunala bidrag på 65 000 kronor som går direkt tillbaka till kommunen som avbetalning.

Bidrag som avbetalning

Trots det vill kommunen fortsätta ge bidrag.

– Så kan man göra. Det är en förhandlingssituation, man diskuterar smidiga och bra lösningar, säger Thomas Andersson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen på Ronneby kommun.

Trots att det blir en ren rundgång med de kommunala pengarna så vill kommunen fortsätta ge bidrag – på villkor att föreningen håller reda på sin ekonomi så man klarar av att hålla igång ungdomsverksamheten.

– Ja, vårt mål i kommunen är ju givetvis att ha en bra ungdomsverksamhet i alla föreningar så det är viktigt för oss att värna om det. Så att vi inte saboterar för oss själva, säger Thomas Andersson.

Men bidragen går ju direkt tillbaka till kommunen?

– Ja, man kan göra så för att reducera skulder, säger Thomas Andersson.

Satsar på ungdomar

Och det är bland annat satsningen på ungdomarna som har gjort att det har vänt för Krif hockey.

– Vi har fått otrolig fart på ungdomsverksamheten och vi har anpassat vår kostnadskostym på ett bättre sätt.  Vi har också med olika underlag de senaste åren haft bättre möjligheter att förutspå kostnader och veta vad vi ska trimma, säger Jan Mårtensson.

Men hur klarar ni er utan de kommunala bidragen då?

– Det är inte så stora pengar, så det gör vi. Det är väl ett bra sätt att betala tillbaka den skulden, säger Jan Mårtensson.

Fortsätter föreningen nu på samma spår så kan man vara skuldfria hos kommunen om två till tre år enligt Thomas Andersson.

– Ja, det kommer ta tid och jag förstår att det är kärvt för dem. Men jag tycker att Krif tar sina skulder på allvar nu och jag önskar dem lycka till, säger Thomas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.