Här anländer Roger Fredriksson (M) till kommunfullmäktigemötet. Foto: SVT

Fredriksson ställs till svars på kvällens kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av politiskt kaos samlas Ronnebys förtroendevalda i kommunfullmäktige på torsdagskvällen. Mycket talar för att ansvarsfrågan för kommunalrådet Roger Fredriksson (M) och flera andra toppolitiker ska prövas under mötet.

Det är Ronnebypartiets Sune Håkansson – som efter den senaste tidens avslöjanden om moderatledaren Roger Fredrikssons ledarskap – vill pröva frågan om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.

– Det handlar i första hand om Roger och arbetsmiljön i stadshuset, men jag menar att samtliga i kommunstyrelsen är ansvariga då man känt till problemen utan att slå larm, säger Sune Håkansson.

Enligt Sydöstran kommer också Fredrikssons ansvar som enskild ledamot att prövas under kvällen på initiativ av SD:s gruppledare Nicolas Westrup.

SD-ledaren vill i stället se moderaten Thomas Hässelskog – som efter det interna mötet i söndags tänkte lämna sina nuvarande uppdrag – som ny ordförande i kommunstyrelsen efter Fredriksson.

Partier kräver Fredrikssons avgång

Eftersom någon ny politisk majoritet inte formats sedan partierna i den styrande koalitionen ”Samling för Ronneby” tidigare i veckan krävde Fredrikssons avgång är det möjligt att kommunalrådet trots allt sitter kvar – åtminstone tills vidare.

Även Moderaternas riksorganisation har uppmanat kommunalrådet att avgå, något han hittills inte lyssnat till.

SVT Nyheter Blekinge är på plats och bevakar händelseutveckling under torsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.