Foto: Privat

Kommunen skänkte 100 000 kronor – till svartbygge

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommuns bidrag på 100 000 kronor till Ungskärs intresseförening för en ny byggnad på ön blev i själva verket ett bidrag till ett svartbygge. Föreningen struntade nämligen i att söka bygglov.

Bidraget till föreningen hämtades från kommunens ”Skärgårdsmiljon”, en miljon kronor som avsatts för olika satsningar i Karlskronas skärgård.

Föreningen ville uppföra en ny samlingslokal på den tomt där sedan lång tid tillbaka stod en fallfärdig byggnad.

I bidragsansökan till kommunen bifogades bygglovsritningar för den nya byggnaden och politikerna gav klartecken till satsningen.

Föreningen fick också tydlig information om att bygglov krävdes, exempelvis vid nybyggnad, tillbyggnad eller byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckning.

Men trots det, söktes aldrig något bygglov.

Hävdar renovering

När SVT Nyheter Blekinge ställer frågor om bygget till intresseföreningens ordförande Göran Nordström säger han att det inte behövdes något bygglov eftersom det bara handlade om en renovering och att endast delar av den gamla byggnaden revs.

Hur mycket var kvar?

– Det var en hel del kvar.

Bilder tagna under bygget visar emellertid att i princip inget av den gamla byggnaden fanns kvar.

– Jo, det var grund kvar och en del kvar inne, säger Göran Nordström.

Lämnar annan version

Men det låter annorlunda när han i ett skrivelse till kommunen, som inspekterat platsen efter en anonym anmälan nyligen, redogör för bygget.

”Vid en besiktning senare under hösten 2015 konstaterades att det ej skulle vara möjligt att restaurera byggnaden på annat sätt än att byta ut samtliga väggar, takstolar och tak.”, står det bland annat. I samma skrivelse konstaterar han senare ”att byggnadens samtliga delar byttes ut”.

Riskerar att rivas

Kommunalrådet Magnus Larsson (C) kopplades nyligen in på ärendet.

– Efter sommaren kom en anmälan om det här svartbygget och inspektör och tillsynsinspektör har varit ute och tittat och det kommer att bli något föreläggande. Det går att söka bygglov i efterhand och kanske få det godkänt men i så fall med extra avgifter och viten, säger han.

Han utesluter inte att föreningen kan tvingas riva hela eller delar av den nya byggnaden.

– Så kan det bli om det visar sig att byggnaden inte är förenlig med vad som man ge bygglov för, säger Magnus Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.