Foto: Fritz Schibli

Hanö säljs på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge tingsrätt har avgjort den långa tvisten mellan Hanös ägare och snart kommer ön, som är ett av Blekinges största turistmål, att säljas på offentlig auktion.

Det var sju år sedan som Hanös åtta delägare berättade att ön skulle säljas. Men innan det hann bli någon affär backade en av delägarna ur. När alla försök att nå en uppgörelse misslyckades bestämde de andra ägarna sig för att gå till domstol och kräva tvångsförsäljning.

I början av året konstaterade Blekinge tingsrätt att det krävs ”synnerliga skäl” för att avfärda ägarmajoritetens krav och något sådant finns inte och därför har advokat Per Swahn fått i uppdrag av tingsrätten att sälja Hanö.

Budgivningen börjar vid fyra miljoner kronor och snart kommer närmare detaljer kring auktioner att publiceras. Per Swahn tror att intresset kommer att bli stort.

– Det här är ju ett väldigt stort och speciellt objekt och det kan vara så att jag måste ha en större lokal för budgivningen, säger han.

Vad kan man göra med Hanö om man köper?

– Dels är det något som kan bebyggas. Men framförallt är det ett stort värde i det hjorthägn som finns på Hanö. Det är en stor del av marken där som det går mycket hjort på. Och det är säkert något för jaktintresserade till exempel, säger Per Svahn.

Försäljningen påverkar inte befintliga markägare på ön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.