Foto: SVT

Här tvingas föräldrarna själva driva skolskjutsen

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna som stred för att rädda den tidigare nedläggningshotade skolan i Strömsberg fortsätter kämpa för att få skolan att gå runt. De driver nu även skolskjutsen för att inte tappa elever.

– Jag är delägare, vd och förälder till två barn på skolan. Varje morgon hjälper jag barnen till skolan med minibussar som vi har på skolan. Och det här gör jag vid sidan av mitt heltidsjobb, säger Freddy Lundmark, vd på Strömsbergs friskola.

Strömsbergs friskola startades upp hösten 2013. En grupp föräldrar stred för att få behålla byskolan när kommunen beslutade att lägga ned den och flytta eleverna till Rödeby.

”Jag älskar den här skolan”

Freddy Lundmark var en av dem som drev kampen för att skolan skulle få finnas kvar, och han blev till slut den som ansvarar för skolan i dag. Även hans fru arbetar på Strömsbergs friskola och vissa lärare undervisar också i klasser där deras egna barn går. Föräldrar hjälper även till på städdagar och när det anordnas aktiviteter. 

– Jag älskar den här skolan. Ibland på kvällarna kan jag undra vad jag håller på med när jag har tusen tankar i huvudet och vi ska sova. Vi har pratat skola hemma från klockan sex på morgonen till tolv på natten. Först i termer av att vi driver skolan, sedan i termer av att barnen går här, säger Freddy.

Fått köpa in minibussar

Skolan var tidigare kommunal och hade då skolskjuts. Enligt lagen är kommunen skyldig att anordna det, så länge det inte innebär ekonomiska bekymmer. 

Men efter omgörningen i Strömsberg kunde kommunen inte längre garantera skolskjuts och skolan tappade elever. Friskolan har därför fått köpa in minibussar och föräldrarna som driver skolan sköter skjutsen. 

– Alla här uppe gör allt för barnen, utan föräldraengagemang fungerar ingen skola, framför allt inte de små enheterna, de behöver verkligen föräldrarnas engagemang, säger Freddy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.