Dan Eliasson, rikspolischef. Foto: SVT

Dan Eliasson möter lokalpolisen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen möter rikspolischefen Dan Eliasson en del av lokalpoliserna i Ronneby. Nu vill de förmedla sin verklighet – och hoppas på resultat.

Dan Eliasson, rikspolischef, är under onsdagen på besök i Blekinge. Bland annat träffar han en del av de lokala poliserna i Ronneby.

Och Dan Eliasson menar att han är förvånad över hur snabbt det har gått för kriminaliteten att etablera sig i Ronneby.

– Jag blev överraskad över att förändringen mot det kriminella har gått så snabbt i Ronneby. Det offentliga har gått för långsamt, säger Dan Eliasson.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att Ronneby plågats av ett kriminellt gäng, som trakasserat småföretagare. Lokalpolisen målade då upp en bild av att de tvingade vika sig för kriminaliteten på grund av en kraftig underbemanning.

– Jag hoppas och har en ambition att vi kan visa vår verklighet, att vi kan förmedla känslan vi har, säger Anna Johansson, yttre befäl vid polisen i Ronneby.

Se hela inslaget här: ”Ronneby och Blekinge har hamnat i skuggan av utvecklingen i Skåne”

”Hoppas på en positiv effekt”

Anna Johansson menar att den här typen av möte kan betyda mycket för framtiden – och det finns en förhoppning att den här dialogen med Dan Eliasson ska ge resultat.

– Vi hoppas att det här kan få en positiv effekt för hela området. Och jag tror det är lättare att vi sitter ner och pratar med honom och förmedlar vår känsla kring hur det ser ut just nu. I stället för att ha en mejlkonversation. Då kanske han får med sig det i bakhuvudet kring hur vi upplever situationen, säger Anna Johansson.

Men Dan Eliasson kunde under mötet inte lova något gällande förstärkning till Ronneby och Blekinge.

– Det är inte mitt jobb att peta i resursfördelning. Jag kan inte ge direktiv, det är upp till Polisregion Syd med bemanning, säger Dan Eliasson.

Kräver permanent förstärkning

Ronneby har tidigare tilldelats extraförstärkning, något som ledde till att en omfattande knarkrazzia splittrade kriminella.

Nu efterfrågas en permanent förstärkning av poliser, något som den regionala ledningen tidigare gett löfte om.

– Det är ju ingen hemlighet att vi saknar folk, vi är underbemannade och vi vill verkligen få Dan Eliasson att förstå vår verklighet, säger Anna Johansson.

Dan Eliasson menar att oroligheterna i Skåne har gjort att Blekinge hamnat i skymundan.

– Ronneby och Blekinge har hamnat i skuggan av utvecklingen i Skåne. Som gränskontroller och skjutningar i Malmö, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.