John Karlsson och döttrarna Delia och Molly Svensson vid Borgmästarkajen i centrala Karlskrona. Foto: Erik Alfredsson / SVT

Inbjudande men förrädisk

Uppdaterad
Publicerad

Många är nu sugna på att ge sig ut på isarna men experter varnar för svaga partier.

– Isarna är tjocka nog för åkning på många håll men mycket svagare på andra och det går inte att se skillnaden med blotta ögat, säger Ebbe Karlsson från Friluftsfrämjandet i Karlskrona.

När SVT Nyheter Blekinge når honom under söndagen är han själv precis ute och åker på havsisen.

– Det är jättefint men vi har fått vända och välja ny väg flera gånger när vi stött på svaga partier, säger Ebbe.

Håller sig vid bryggorna

Molly och Delia Svensson och pappa John Karlsson var under söndagen ute och testade skridskorna vid Borgmästarkajen i centrala Karlskrona.

– Helst vill jag att isen ska vara mellan 5 och 10 centimeter tjock för att jag ska ge mig ut på den men jag har åkt runt och testat med en ispik och den känns säker. Vi rör oss dock bara vid bryggorna, säger John Karlsson.

Det räcker inte med isdubbar

Ebbe Karlsson från Friluftsfrämjandet trycker på hur viktigt det är att ha kunskaper, utrustning – och sällskap, med sig ut på isen.

– Man ska aldrig ge sig ut ensam och det räcker inte med att bara ha med sig isdubbar. Man måste även ha ispik för att kunna testa isen.

När isen nu frusit till har den gjort det ojämnt. På några håll kan den ha legat i fyra dygn, på andra håll två. Det gör att den fortfarande är oberäknelig.

– Lite förenklat kan man ju säga att den som har kunskaper om isar kan ge sig ut nu, andra ska låta bli, säger Ebbe Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.