Stefan Dalberg är son till konstnären Helle Dalberg. Foto: SVT

Ingen vill ha nerbajsat konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Ett vanskött och fågelnerbajsat konstverk, monumentet Helgedomen i Karlshamn, hade blivit ett hett samtalsämnet i Karlshamn.

Kyrkan som äger det ville skänka bort det och skötseln av det till kommunen – men kommunen sa nej.

Helgedomen invigdes 1980 som ett minnesmärke av Karlshamns första kyrka som låg på platsen när Karlshamn först blev en stad.

– Jag minns den invigningen, det var pompa och ståt. Pappa var så stolt och många har sagt att de tycker mycket om Helgedomen. Men det är skamligt att det får se ut såhär och det inte sköts. Vi i familjen blir ledsna. Pappa hade vänt sig i sin grav om han hade sett det, säger Stefan Dalberg som är son till Karlshamnskonstnären Helle Dalberg som la ned sin själ i att göra monumentet.

Täckt av fågelbajs och löv

Det är svenska kyrkan som beställde och äger monumentet – men det står på kommunens mark. Och eftersom de två gamla lindar det står under blivit stora och är välbesökt av fåglar så är monumentet täckt av fågelbajs, löv och grenar.

Kyrkan försökte skänka Helgedomen och skötseln av det till kommunen.

– Det ligger inte  i anslutning till våra skötselområden så därför ville vi se om kommunen ville ha det säger Marie Louise Wikström, fastighets- och kyrkogårdschef på svenska kyrkan i Karlshamn.

Men kommunstyrelsen har sagt nej.

– Vi ser över alla våra skötselområden och försöker effektivisera och då vill vi inte dra på oss ytterligare skötselobjekt. Det är klart det är värdefullt med det är svenska kyrkans monument och då anser vi att skötseln ligger på dem, säger Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd i Karlshamn.

Svenska kyrkan i Karlshamn säger nu att de vill ta en diskussion med familjen om hur man ska göra med konstverket. Stefan Dalberg säger att familjens önskan är att det fräschas upp som det var från början.

– Ja, det ska ju inte vara så svårt, nu får ju svenska kyrkan visa att de kan göra rätt. Det är bra material, det går ju att borsta bort med handen till och med, säger Stefan Dalberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.