Foto: TT

Åkessons band bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

När Jimmie Åkesson (SD) och de andra medlemmarna i partiledarens band släppte en ny singel syntes de på omslaget i blågula tröjor med statssymbolen Tre kronor på bröstet. Att använda landets statssymbol på detta sätt är olagligt, skriver nu statsheraldikern på Riksarkivet.

Det var i november som Jimmie Åkessons popband ”Bedårande barn” meddelade att de skulle släppa singeln ”Försvara och bevara”. Skivan lanserades bland annat på sociala medier och på omslaget syntes bandmedlemmarna i blågula trikåer och med Tre kronor på bröstet.

Skivomslaget anmäldes av en privatperson som undrade om detta var lagligt. I ett svar till personen skriver statsheraldikern på Riksarkivet att det är olagligt att använda landets statssymbol på det sättet.

Saknar tillstånd

”Det är som du misstänker inte lagligt att utnyttja statssymbolen i kommersiell verksamhet utan ett tillstånd från Patent- och registreringsverket”, skriver statsheraldikern från Riksarkivet Henrik Klackenberg.

För SVT Nyheter Blekinge uppger statsheraldikern Henrik Klackenberg att Patent- och registreringsverket är restriktiva med tillstånd:

– De hade inte fått tillstånd. Praxis är stenhård på den punkten. Det tillåts bara för statliga institutioner eller om det rör sig om ett kulturhistoriskt arv, säger han.

Omgjort omslag

Men omslaget byttes snabbt ut och bandet klarar sig därför från påföljder. På det nya omslaget har Tre Kronor ersatts med en enkel, öppen krona.

”I det aktuella fallet ersattes emellertid bilden av tre öppna kronor, två över en, med en enkel öppen krona redan samma dag som påpekandet kom. En sådan krona saknar lagskydd, varför skivomslaget nu är oantastligt ur ett heraldiskt perspektiv”.

Riksvapnet tre kronor – ett helgonattribut?

Riksvapnet tre kronor har troligtvis sitt ursprung från bland annat en allmäneuropeisk religiös idévärld.

Ursprunget kommer från den starkt ökande dyrkan av de tre vise männen eller heliga tre konungar som skyddshelgon. Som tecken på detta användes helgonens attribut, tre kronor, i vapen och emblem.

I Sverige finns de heliga tre konungars attribut första gången i Magnus Ladulås sigill på 1270-talet, men troligen är det först under kung Magnus Eriksson på 1330-talet som tre kronor används som symbol för kungen och riket.

Några tiotal år senare, under Albrekt av Mecklenburg, var tre kronor redan allmänt accepterat som det främsta kännemärket för Sverige, vilket det förblivit.

Källa: kungahuset.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.