Foto: SVT

Jobb för hundratusentals kronor upphandlades aldrig

Uppdaterad
Publicerad

När Ubåtshallen på Marinmuseum invigdes fick Paraply produktion 250.000 kronor av Utvecklingsbolaget för att ordna arrangemanget. Men någon upphandling gjordes aldrig.

I juni 2014 anordnades ett stort evenemang i Karlskrona när den nybyggda ubåtshallen på Marinmuseum skulle invigas. Folkfesten skulle pågå i flera dagar och vid en avslutningskonsert skulle bland annat Ken Ring och Ace Wilder spela. För att göra delar av arbetet anlitades Paraply produktion. Men den affären upphandlades aldrig – något som Karlskrona kommuns regler kräver.

– Nej, det gjorde den inte. Men vi hade aldrig haft en chans i världen att hinna det. Det är en risk Paraply och många andra gick in och tog, säger Michael Fransson, tidigare evenemangsansvarig på Utvecklingsbolaget.

Karlskrona och kortköpen

Gjordes utanför ramavtalet

Det var Utveckling i Karlskronas styrelse som beslutade att gå in med 250.000 kronor ur bolagets budget – och att eventuell vinst och förlust på evenemanget skulle delas upp mellan Utvecklingsbolaget och Leijon Event – där det finns ett upphandlat avtal som Paraply Produktion är underleverantörer till. Ändå genomfördes arrangemanget i slutändan direkt med Paraply – utanför det upphandlade avtalet med Leijon.

– Det var omfattande diskussioner i projektgruppen kring hur vi skulle kunna få ihop ett bra upplägg sett ur allas perspektiv, och med bakgrund i detta hade vi aldrig någon fundering på att det skulle kunna upphandlas, eller ens behövdes. Vi tog en stor ekonomisk risk, och gick med stor förlust, säger Robin Åkerman, vd på Paraply Produktion AB.

”Borde ha upphandlats”

Att affären inte upphandlades strider mot Karlskrona kommuns policy, där allt med en kostnad över 22.000 kronor ska direktupphandlas.

– Har man gjort ett avrop direkt har man ju överskridit de upphandlingsregler vi har. Då borde den ha upphandlats, annars är det fel, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

FAKTA: Upphandling

  • En upphandling innebär, i korthet, att man tar in anbud från flera leverantörer innan man köper en tjänst.
  • I Karlskrona måste inköp med en kostnad över 22.000 kronor direktupphandlas.
  • Upphandlingslagen finns till för att ta tillvara på konkurrensen på marknaden samt för att hushålla med skattemedel.
  • Mer info finns hos Konkurrensverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet